Eszter, Eliza

Zene Fazioli-zongorára

2004.03.19. 00:00

Programkereső

Hatodszor rendezik meg Budapesten a modern kor sokak által legjobb zongorájának, egyben zongorakészítőjének tartott, Fazioliról elnevezett fesztivált március 20. és 24. között.

Az első program március 20-án lesz a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri dísztermében Kelemen Barnabás hegedű- és Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével. A koncert este fél nyolckor kezdődik. Március 24-én este fél nyolcra a Magyar Rádió Márványtermébe várják a publikumot a szervezők, ott és akkor Roberto McCausland-Dieppa zongorázik, 25-én ugyanott és ugyanakkor az Orlando Trió és Jean-Claude Vanden Eynden ad kamaraestet. A fővárosi sorozat 26-án az ELTE jogi karának dísztermében zárul, szintén fél nyolckor; a záróhangversenyen a gordonkás Peter Burns és a pianista Nagy Péter kamarazenél.

A fesztivál névadójáról: a tekintélyes francia szaklap, a Diapason, a közelmúltban kilenc hangversenyzongorát tesztelt. A Fazioli szinte valamennyi kategóriában a maximális pontszámot kapta, de a lap véleményét osztja jó néhány világhírű művész is.

Paolo Fazioli, a hangszer megálmodója és tervezője a pesarói zeneakadémia zongora szakán szerzett diplomát, majd a római egyetemen mérnöki tanulmányokat folytatott. Ebből a két látszólag ellentétes ágból fejlődött ki munkássága. 1999-ben a Magyar Hangszerész Szövetség a Tiszteletbeli Aranykoszorús Mester címet adományozta Faziolinak.