Konstantin

Operáról kezdőknek, haladóknak és megszállottaknak

2004.03.20. 00:00

Programkereső

Halott műfaj az opera? Aligha, amíg olyan rajongói vannak, mint Winkler Gábor, akinek a napokban jelent meg „Barangolás az operák világában – kezdőknek, haladóknak és megszállottaknak” című könyvének első kötete.
c1b511d5-199c-4b5e-ab6d-5c0c18b9f997

A nemzetközi színtéren is egyedülállónak számító háromkötetes mű úgy mutatja be a témát, hogy azok is örömüket lelik benne, akiket eddig nem különösebben érdekelt ez a „halott műfaj”. Ennek oka lehet az is, hogy a szerző nem zenetörténész, hanem a Szent János Kórház főorvosa – amúgy fanatikus operarajongó, több ezres lemezgyűjteménnyel. Érdemes beleolvasni azoknak is, akik (egyelőre) csak a könnyedebb műfajokért lelkesednek.

A Tudomány Kiadó új sorozatának most megjelent első kötete Adam-tól Gounod-ig, az operairodalom kialakulásától a múlt század közepéig 43 szerző 153 operáját ismerteti részletesen 800 oldalon, gazdagon illusztrálva.
Minden operához CD-ajánló tartozik, a könyv végén név- és operamutató, valamint Kislexikon található. Bővebb információk az újonnan induló www.operakonyv.hu oldalon érhetők el, ahonnan a magyar szerzőkre vonatkozó fejezetek teljes egészében letölthetők lesznek.