Fülöp, Evelin

Giacometti, Saccani, Nijinski

2004.03.21. 00:00

Programkereső

Városszerte a fellobogózott Duna-hidak és számtalan plakát jelzi, már javában zajlik a Budapesti Tavaszi Fesztivál - az összművészeti seregszemle negyedik napja is sokféle programmal várja az érdeklődőket. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertje Gershwin Kubai nyitányával kezdődik fél nyolckor a Magyar Állami Operaházban. Műsoron szerepel még Grofétól a Grand Canyon és Copland Billy, a kölyök című szvitje. A filmről is jól ismert vadnyugati történethez írt muzsika Copland három balettzenéjének egyike. A hangversenyt Rico Saccani dirigálja.

Az Akadémia dísztermében három olyan művész lép együtt pódiumra, akik csodagyerekként indultak, felnőtt korukban pedig tökéletesen beteljesítették a tehetségükhöz fűzött várakozásokat. Stuller Gyula (hegedű), Perényi Miklós (gordonka) és Rohmann Imre (zongora) kamaraestjén Mozart, Sosztakovics és Brahms művei csendülnek fel. A Magyar Rádió Márványtermében Jin Matsuno (hegedű) és Kanae Furomoto (zongora) kamaraestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Vitali, Monti, Beethoven és Kodály szerzeményei mellett hazájuk népdalainak feldolgozásait is bemutatják a Japánból érkezett zenészek.

A Thália Színházban a belgrádi Madlenianum Kamaraopera emlékezik meg koreográfiájával a modern táncművészet korszakalkotó zsenijéről. A Nijinski - Az aranymadár című előadás megismerteti a nézővel a táncélet kiemelkedő alakjának tragédiáját. A Muzsikás Együttes, Sebestyén Márta és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Bartók-Kodály estjére a Zeneakadémián kerül sor, este fél nyolctól. Alberto Giacometti (1901-1966) életműkiállítását a Szépművészeti Múzeumban ma délelőtt 11 órakor nyitja meg Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere. A svájci születésű, Párizsban élő és dolgozó szobrász munkássága alapvetően befolyásolta a művészet történetét, így nagy hatással volt számos magyar képzőművészre is. Alkotásait mindezidáig nem láthatta Budapesten a közönség. A Gerbeaud Harmincad Galériájában kerül sor a CoNCEPTART grafikai gyűjtemény bemutatkozására: 7000 grafikai lap legszebb litográfiái, szita- és kőnyomatai április 4-ig tekinthetőek meg itt.