Orbán

A Vilniusi Harmonika Zenekar koncertje a Benczúr Házban

2004.03.22. 00:00

Programkereső

A Vilniusi Harmonika Zenekar a Benczúr Ház dísztermében ad koncertet április 6-án. Az 1997-ben alakult hivatásos csoport nagy sikerű koncerteket adott már Lengyelországban, Ausztriában, Olaszországban. Az esten többek között Sosztakovics, Bernstein, Dvoskin művei hangzanak el.

A Vilniusi Harmonika Zenekar Ceslovas Laonas kezdeményezésére jött létre 1997 őszén. A Vilniusi Zeneiskola tanáraiból álló hivatásos, aktívan koncertező csoportot Richard Sviackevicius irányítja, aki a Baltikum Harmonika színpadainak egyik legnépszerűbb személyisége, a régóta fenálló Balti Harmonika Szövetség elnöke, alapítója valamint a Baltic Zenei Fesztivál szervezője. A fő director mellett a zenekar vezetését fiatal, hivatásos muzsikusok látják el.

A csoport nagyon sikeres koncerteket adott már Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Finnországban, és Spanyolországban. Több nemzetközi fesztiválon vettek részt Lettországban, Észtországban és Litvániában, 2000 októberében pedig Olaszországban a castelfidardoi nemzetközi versenyen második helyezést értek el. A Litván Rádió felvételt készített a zenekarral, amelyen neves nemzetközi szólisták működtek közre. A Vilniusi Harmonika Zenekar repertoárján nagyrészt klasszikus átiratok, eredeti harmonika darabok és népszerű művek szerepelnek.

A Magyar Harmonika Társaság szervezésében április 6-án a Benczúr Ház dísztermében a magyar közönség is megismerheti a zenekart, amely Bernstein, Rimszkij, Korszakov, Piazzolla, Sosztakovics, Dovskin, Mahr, Novikas, Boll, Kalke darabokból ad elő egy csokorra valót.