Dezső

Olasz lapvélemény a tavaszi fesztiválról és a rádió gyermekkórusáról

2004.03.22. 00:00

Programkereső

Egy teljes oldalt szentel a legnagyobb példányszámú olasz napilap, a Corriere della Sera a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeinek, külön interjúval a Magyar Rádió Gyermekkórusáról, amely Olaszországban is számtalan sikert aratott már.

Az EU-ba való belépésünk közeledtét az olasz újságok kulturális oldalain is észre lehet venni: a legnagyobb példányszámú napilap, a Corriere della Sera egy teljes külön oldalt szentelt a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeinek, egyenesen magyar Verdinek titulálva Erkel Ferencet. A budapesti tudósító Enrico Girardi szerint a tavaszi fesztivál még sohasem volt ennyire gazdag és nemzetközi, mint az idén, a kultúra az Európa küszöbén álló Magyarország nagy esélye.

A számtalan interjú között kiemelt helyet kap az, amelyet a Corriere újságírója a Magyar Rádió Gyermekkórusának a vezető karnagyával Thész Gabriellával készített. Olaszországban ismerik és szeretik a rádió gyermekkórusát, amely ugyanolyan szakértelemmel adja elő Bach, mint Palestrina vagy Petrassi műveit- olvasható a Corrierében. A napilap méltatja az apró énekesekkel követett zenei módszertant, és megjegyzi, hogy a tekintélyes Luciano Berio is beleszeretett a Gyermekkórusba. A kórus április 25-én készül ismét Itáliába a firenzei Verdi színházba.