Hella

Egyedülálló Requiem a Tavaszi Fesztiválon

2004.03.23. 00:00

Programkereső

Budapesti Tavaszi Fesztivál mai programjának legkiemelkedőbb eseménye kétségkívül Verdi Requiemjének szcenírozott előadása lesz, mely fél nyolckor kezdődik a Budapest Kongresszusi Központban. A nagyzenekari hangversenyen a Filarmonica Arturo Toscanini művészeit az egyik legnagyobb repertoárral rendelkező karmester, a spanyol Rafael Frühbeck de Burgos dirigálja.

Az esten szólóénekesként Rálik Szilvia, Wiedemann Bernadett, źudovít Ludha, és Rácz István működik közre, és jelentős szerepe lesz a Nemzeti Énekkarnak is. Az előadás különleges látványtervét Pierluigi Pier'Alli készítette. A Magyar Állami Operaházban Hacsaturján Spartacus című balettjét adják elő, Seregi László 1968-as keltezésű koreográfiájában.

A Magyar Rádió Márványtermében kerül sor Roberto McCausland-Dieppa zongoraestjére, melynek műsorán többek között Liszt H-moll szonátája is szerepel. A fiatal, Amerikában élő zongoraművészt rendkívüli felkészültségű virtuózként fogadta a kritika Washingtontól Bogotáig, Mexikótól Bécsig, Rómától Prágáig. Elsősorban Liszt, Chopin, Beethoven és Rachmanyinov művészetében mozog otthonosan.

Az 1951 óta működő Szlovén oktett Gallus, Mozart, Schubert, Gounod, Csajkovszkij és Rachmanyinov műveiből válogatott. Koncertjükre ma este nyolctól a Mátyás-templomban kerül sor. Az elmúlt ötven év alatt a Szlovén Oktett több mint harminc vendégénekessel szerepelt, mintegy négyezer koncertet adott, és negyven ország színpadán lépett fel - az Egyesült Államok harminchat államában szerepeltek már.

A Piazzolla-estek sorozatban a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián és a New York-i Juilliard Schoolban végzett fiatal művészek és a tangó kiváló táncosainak előadására a Thália Színházban kerül sor. Az Arriaga Quartet elnevezésű vonósnégyes repertoárját gyakran különlegességekből, ritkán játszott szerzők műveiből állítja össze, mai előadásukon természetesen többnyire Astor Piazzolla darabjait hallgathatjuk meg.

Skót festőművész, Jim Urquhart tárlata nyílik ma a Duna Galériában, míg a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában a Bajai Türr István Múzeum gyűjteményéből látható válogatás A célra tarts címmel.