Júlia, Rita

Olasz rajzok és kopott zongorák

2004.03.24. 00:00

Programkereső

A friss Kossuth-díjas, fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Amadinda Ütőegyüttes fellépése lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál mai programjának egyik legkiemelkedőbb eseménye. Hangversenyük fél nyolckor a Zeneakadémián kezdődik Presser Gábor, Sárkány Zsolt, Pusztai Gábor, Joó Szabolcs, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ütőhangszeres növendékeinek közreműködésével.

A programban Debussy, Grieg, Muszorgszkij világszerte ismert művei mellett tongai, zimbabwei, balinéz és ghanai tradicionális dallamok is felcsendülnek. A Magyar Rádió Márványtermében az Orlando Trió Jean-Claude Vanden Eynden brüsszeli zongoraművésszel koncertezik. A műsor Mozart, Brahms és Kurtág zeneműveiből állt össze. Az Orlando Trió nem először jár Budapesten, 1999-ben a Budapesti Őszi Fesztiválon Kurtág György akadémiai székfoglaló hangversenyén léptek föl. Az ELTE Jogi Karának Dísztermében az Interclarinet koncertjére kerül sor.

 
 
 

A Spanyol Nemzeti Táncszínház ifjúsági társulata két estén is fellép a Thália Színházban. Budapesti vendégszereplésükön Nacho Duato három koreográfiáját mutatják be. A Budapesti Operettszínházban Eszenyi Enikő rendezésében kerül színre Ábrahám Pál Bál a Savoyban című, világsikert aratott operettje. A főbb szerepekben Kékkovács Mara, Kalocsai Zsuzsa, Siménfalvy Ágota, Dénes Judit, Nyári Zoltán, Homonnay Zsolt látható, sztárvendégként Bács Ferenc vesz részt a produkcióban.

A Szépművészeti Múzeumban az Esterházy-gyűjteményből való 17. századi olasz rajzok láthatóak mától. Önálló kiállításon első ízben láthatja a budapesti közönség a Szépművészeti egyik legértékesebb gyűjteményét. A válogatás a legnagyobb és művészettörténetileg legjelentősebb itáliai régiók legnagyobb alkotóinak rajzművészetét dokumentálja. A tavalyi év sajtófotó termésének legjava a Néprajzi Múzeumban látható, szintén mától.

Barabás Márton képzőművész évek, évtizedek óta gyűjti a mára már javíthatatlanná vált régi bécsi mechanikájú zongorákat, amelyek szétszedve, alkotó fantáziája, teremtő keze nyomán új életre kelnek, új tartalmat nyernek. Kijavított fedelükre képet fest, belső szerkezeteikből, maradék billentyűzetükből szobrokat, síkplasztikákat készít. Az Iparművészeti Múzeum kiállításán nemcsak ezek a szobrok, lepkegyűjteményhez hasonló doboz-munkák szerepelnek, hanem olyan relikviák: kottatartók, cink- és rézbetétes feliratok, amelyeket a művész mentett ki az utcára dobott régi hangszerekből, és amelyeknek iparművészet-történeti jelentőségük van.