Konstantin

Kárpáti János: Bartók-analitika

2004.03.25. 00:00

Programkereső

Kárpáti János két Bartók-könyvét (Bartók vonósnégyesei, Bartók kamarazenéje) mintegy negyven – itthon és külföldön publikált, illetve elmondott – Bartók-tanulmánya és előadása szervesen egészíti ki. Munkásságában nem pusztán egy-egy művet vagy műfajt analizált, hanem Bartók egész művészi világát rajzolta meg.
5c78a643-48ca-4754-912d-674cd288eff8

Kárpáti most megjelent könyvében tizenöt tanulmány olvasható. A szerző arra törekedett, hogy hitelesen mutassa be négy évtized során kialakult Bartók-képét, hogy az olvasó előtt feltárja Bartók viszonyát az elődökhöz és a kortársakhoz, a különböző népzenei forrásokhoz. A kottarészletekkel kiegészített kötetben Kárpáti János Bartókkal kapcsolatos írásainak jegyzéke is megtalálható.

A válogatott tanulmányokat tartalmazó, közel 300 oldalas kötet a múltat és a jelent foglalja össze. „…ne tekintsék Bartók zenéje kapcsán kimondott utolsó szavamnak – írja előszavában a szerző. – Nagyon bízom abban, hogy a Bartók-analitika történetéről és legújabb irányzatairól még egy újabb munkával tudom majd gazdagítani a magyar Bartók-irodalmat.”