Eszter, Eliza

Ismét Roma Tavasz a Fonóban

2004.03.26. 00:00

Programkereső

A tavalyi nagysikerű cigány folkzenei program után idén is a Fonó hozzuk meg a rügyfakadást: a három legjobb mai roma gyökerű zenekarral, akik egyenként más és másféleképpen merítenek ebből a hihetetlenül színes, pezsgő zenei hagyományból. A Parno Graszt friss és ropogós második lemezéről játssza el a legjobb dalokat. A Besh o droM megint csak fergeteges partihangulatba oltja a balkáni cigány motívumokat. Az Amaro Suno pedig a hazai roma folkot délszláv és görög zenei elemekkel fűszerezi.

A Roma Tavasz keretében idén április 3-án este három kitűnő együttes lép a Budai Fonó Zeneház színpadára. A Kusturica filmek (A cigányok ideje, Undergrund, Arizónai álmodozók, Macskajaj stb.) nyomán egy ország ismerte és szerette meg a balkáni romák különleges zenei világát. Ebből a világból, ezekből a dallamkincsekből építkezik, a dalokat sajátosan átdolgozva, áthangszerelve a Besh o droM zenekar. Alakulásuk óta, az eltelt egy év alatt páratlan népszerűségre tettek szert, teltházas koncertek, klubok, óriási közönségsikerek jellemzik útjukat.

Az egyre erőteljesebb és sokszínűbb autentikus cigány folklór egyik legjelesebb képviselője az Amaro Suno. Hol vérpezsdítő, hol andalító muzsika, amely fülbemászó dallamaival gyorsan megszeretteti magát hallgatóságával. Ezt igazolja a mind több fellépés a hazai és külföldi fesztiválokon.

a335d6e5-da43-419c-8a49-2bf066ef3850

A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult Magyarország legfejletlenebb és egyben legautentikusabb megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A zenekar magját 7 muzsikus alkotja, a bővebb, 17 tagú felállásban 3 generáció 10 táncosa is részt vesz - a legfiatalabb 10, a legidősebb 72 éves. A Rávágok a zongorára című lemezük megjelenése után néhány héttel megjelent az európai zenekritikusok szavazati által befolyásolt European World Music Chart 7. helyén. Ennyire magas pozíciót magyar kiadvány még nem ért el ezen a listán. A Parno Graszt rég várt második lemezét (Járom az utam) először a Roma Tavaszon lehet majd kapni a Fonó CD-boltjában.