Bernát, Felícia

Mozdulatok, dallamok Indonéziából és Indiából

2004.03.26. 00:00

Programkereső

A két távoli, hatalmas ország, India és Indonézia kultúrája évszázadokon át szinte együtt fejlődött egészen a XVI. századig, amikor a sok ezer kisebb-nagyobb szigetből álló, de Indonéziaként csak a modern korban egyesülő régió lakóinak többsége a hindu helyett az iszlám hitet választotta. A Fonó tradicionális indiai és indonéz zene-, valamint táncművészetet bemutató estjén szombaton nyolc órakor különleges hangszerekkel és ritkán felcsendülő, szokatlan harmóniákkal találkozhatunk a Fonó Budai Zeneházban, a XI., Sztregova utca 3.-ban.

A gamelánzene varázsos dallamai a „nyugati” zeneművészet olyan óriásaira is hatást gyakoroltak, mint Debussy, Bartók, John Cage vagy Ligeti György. Az est során azonban nem csupán a hangzás, de a látvány is különlegesnek ígérkezik.

A Satria Sunda és a Wirama Jaya gamelán zenekarokat fiatal magyar előadók alkotják, akik közül többen ösztöndíjjal hosszabb időt töltöttek a gamelánzene őshazájában, Indonéziában, és behatóan tanulmányozták ezt a különleges zenei rendszert. Játékukkal két indonéziai táncművész előadásait kísérik ezen az estén: a Bécsben élő művésznő, Mira Surjana Tamihardja rendkívül karakteres szundai táncokat ad elő. A másik fellépő, Gede Putra Widyutmala fiatal kora ellenére tanult és felkészült táncos Baliról, aki többéves kulturális missziót teljesít Magyarországon. A két táncos egymást követően mutatja be a szundai és a bali tánchagyomány legszebb darabjait. A két művész játékát eredeti, élő gamelánzene kíséri. Megszólalnak a különleges gongok és xilofonok, amelyek hangját karakteres és összetett dobkíséret egészíti ki. Az indonéziai programot Jeszenszky István indiai pengetős (száród) estje követi, őt ütőhangszeres zenésztársai kísérik. A koncert a Fonódások(k) sorozat része, amelynek keretében a Budai Zeneház mindig olyan előadókat, zenei stílusokat mutat be, akik/amelyek művészetük szerint látszólag egymás éles kontrasztjai, a mélyebb rétegekben azonban nagyon erős kapcsolat fűzi őket egymáshoz.