Fülöp, Evelin

A Budapesti Tavaszi Fesztivál március 29-i programja

2004.03.28. 00:00

Programkereső

Az Óbudai Társaskör Mester és tanítvány sorozatában Ludwig Streicherre emlékezve lép fel tanítványaival Járdányi Gergely nagybőgőművész. Az ELTE Jogi Karának Dísztermében fél nyolctól a Trio Lignum koncertjére kerül sor, míg a Magyar Rádió Márványtermében a Magyar Zongorás Trió Schubert-estjén a B-dúr triót és az A-dúr zongoraötöst hallgathatják meg.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban este kilenctől "Tanár úr, kérem" címmel rendeznek Gonda János tiszteletére jazzkoncertet legjobb tanítványai. Fellép a Balázs Elemér Trió, a Trio Midnight, a Binder Károly-Borbély Mihály Duó és a László Attila Band. A Piazzolla-estek keretében ma újra látható Compania Maria Serrano táncestje a Thália Színházban.

Az Akadémia dísztermében a Budapesti Kamaraopera lép fel: a Savaria Barokk Együttest Németh Pál dirigálja. A program Vivaldi Nagy Tigran, örmény király című operájának koncertszerű előadása lesz. A darabot 1724-ben játszották Rómában, szövegkönyvét a firenzei Mauricelliana Könyvtárban őrzik, ám az opera zenéje úgy tűnik, nem élte túl az elmúlt 280 évet, az első és a harmadik felvonás zenéjét jelenleg nem ismerjük. A Budapesti Kamaraopera rendhagyó vállalkozásának köszönhetően a Tavaszi Fesztiválon mégis a teljes mű felhangzik. A hiányzó részekhez nem mástól, mint Vivalditól kölcsönöztek zenét.

A Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttesét 1996 óta vezeti Charles Jude, a kiemelkedő balettművész, aki a "Párizsi Opera Tánc-csillaga” cím büszke tulajdonosa. Napjaink táncművészetének élvonalából vonult le Bordeaux-ba, hogy egy kicsi, provinciális balettegyüttesből profi, világszínvonalon dolgozó társulatot formáljon. Néhány év leforgása alatt teljes siker koronázta erőfeszítéseit. Jude ma is aktív táncos, így sokan emlékezhetnek még ragyogó alakításaira a 2003-as Tavaszi Fesztivál programjában bemutatott, A francia koreográfia három százada című gálaestről. A Vietnámban felnőtt, izgalmas kulturális hatásokkal szembesült Jude koreográfusként több, klasszikus történetet újraértelmező alkotásával hívta fel magára a figyelmet: különleges látványvilágú Coppéliája például az ’50-es évek New Yorkjában játszódik és a Fred Astaire-Gene Kelly alakjával fémjelzett filmmusicalek világába röpíti nézőjét. Budapesti, bemutatkozó gálaestjükön öt produkciót tűztek műsorukra.

Francois Kollar retrospektív kiállítását a Mai Manó Házban mutatják be. A magyar származású világhírű fotóművész. A mai Szlovákia területére eső Szencen született, 20 évesen költözött Párizsba. Két évig a Renault-gyárban esztergályosként dolgozott, majd a Draeger-testvérek műtermében volt stúdióvezető, itt tanult meg mindent, ami az új fotóművészeti felfogáshoz tartozott. 1930-tól a Lecram fotóügynökség szerződtette, innentől kezdve ismert cégek, márkanevek, luxuscikkek reklámfotóinak elkészítésével bízták meg (Dunhill, Chandon). Később divatházak számára, a korabeli sztárvilág (pl. Edith Piaf) megrendeléseire dolgozott.