Fülöp, Evelin

Fizetési haladékot kért a kormány a Művészetek Palotájára

2004.03.30. 00:00

Programkereső

A kulturális miniszter ma bejelentette, hogy jövő márciusra készül el a Művészetek Palotája. A házat a TrigRránit finanszírozza és építi, a kulturális tárca fizetési haladékot kért rá.

Művészetek Palotájának fogják nevezni a dél-pesti Duna-parton most épülő, három kulturális intézményt egyesítő épülettömböt. A Nemzeti Színház mellett már csaknem elkészült házban kap helyet a Nemzeti Koncertterem, a Modern Magyar Művészeti Múzeum és a Hagyományok Háza.

A létesítmény bérlője és egyben a programjainak szervezője a Kultúr-Part Kft., amelynek vezetője Kiss Imre. A cég egymilliárd forintot fordíthat majd arra, hogy előzetes szerződéseket kössön a jövő évi programokra - jelentette be Hiller István az Országgyűlés kulturális bizottságának a készülő Művészetek Palotájában kihelyezett ülésén.

Közlése szerint jövő márciusra készül el a Művészetek Palotája. Az építését TriGránit Fejlesztési Rt. finanszírozza. A létesítményben 70 ezer négyzetméternyi beépített terület lesz - közölte Demján Sándor, a TriGránit elnöke.

A Hagyományok Háza 14.400 bruttó négyzetmétert kap az épületben, a nemzeti hangversenyterem 19.800 négyzetmétert, míg a Ludwig Múzeum 12.700-at - közölte Zoboki Gábor építész. A ház belső tereiben diófa burkolatokat, olasz, francia kövek lesznek - mondta Zoboki.

A kulturális tárca fizetési halasztást kért a beruházótól, hogy az 52 milliárd forintos állami kezességvállalással épülő létesítmény árának törlesztését ne kelljen elkezdeni az ideén, csak 2005-ben. (A Művészetek Palotájának teljes nettó költségvetése 31,298 milliárd forint).

Demján közlése szerint erről bizonyára meg fognak tudni egyezni.