Júlia, Rita

Két variáció Piazzollára

2004.03.30. 00:00

Programkereső

Az Odesszai Filharmonikusok ma este fél 8-kor koncertezik a Zeneakadémián, műsoruk Liszt, Hacsaturján és Csajkovszkij műveiből áll. A zenekar - melyet Ukrajna függetlenedése óta nemzeti együttesként tartanak számon - többek között vendégszerepelt Londonban, Madridban és New Yorkban is. Igazán ismertté az utóbbi évtizedben váltak, amióta a fiatal amerikai karmester, Hobart Earle áll zenekaruk élén.

A Katona Duó gitárestjére az MTA Roosevelt téri Dísztermében kerül sor, szintén este fél nyolckor. A Katona ikerpár Vivaldi, Piazzolla, Rodrigo és más neves zeneszerzők műveit szólaltatják meg. Szakály Ágnes cimbalomestje, a Kacérkodás a dzsesszel fél 8-kor kezdődik a Magyar Rádió Márványtermében. A Templomi koncertek sorazatban a Budapesti Tomkins Énekegyüttes lép fel héttől az Egyetemi templomban. A művészeti vezető Dobra János.

 
 
 

A Közép-Európa Táncszínház a Cédrus című koreográfiát mutatja be a Millenáris Teátrumban. A táncelőadást az egyik legjelentősebb japán táncos-koreográfus, Tanaka Min rendezte, számos fiatal táncos közreműködésével. Csontváry Kosztka Tivadar képei ihlették meg a rendezőt, aki a képek világát akarja mozdulatokká formálni, azok által érthetővé tenni és továbbadni üzenetüket. A legendás román Bulandra Színház vendégjátékaként Csehov Ványa bácsi című darabja ma este 7-kor tekinthető meg a Katona József Színházban, Jurij Kordonszkij rendezésében.

A Piazzolla-estek keretében a Piazzolla ritmusa című darabot a KFKI Kamarabalett adja elő a Thália Színházban. A fellépők a Magyar Állami Operaház szólistái és a Madách Színház táncművészei lesznek. Mostani, közel egyórás előadásuk öt koreográfus munkájának eredménye. Ladányi Andrea táncos-koreográfus 44 feet címmel rendezte meg táncelőadását Piazzolla zenéjére a Színház- és Filmművészeti Egyetem huszonkét, másodéves hallgatójával. A rendező Sáry Bánk zeneszerzőt kérte fel az eredeti dallamok átírására.