Júlia, Rita

La Familia (FRA), Musafir (IND) és Terne Chave (CZ) koncertek az A38 hajón

2004.03.30. 00:00

Programkereső

A La Familia együttes Franciaország leglüktetőbb zenéjét hozza el nekünk. A Musafir – azaz a Vándor – egy zenészkaraván, amelynek útja a radzsahsztáni sivatagon, a romák anyaföldjén keresztül vezet. A Terne Chave nyolctagú együttes tagjai gyermekkoruk óta jó barátok, együttesük úgy született, hogy egy napon a lasztit felcserélte a gitár.
e7d045fe-35b6-444e-840f-24c4bcde0bf0

Az április 30-i este igen színesnek ígérkezik az A38 hajón, a Petőfi híd budai hídfőjénél: egy francia, egy indiai és egy cseh zenekar lép színpadra est ekilenc órától. A La Familia együttes a flamenkók, a latin dallamok, a harsány balkáni lendület, a kifinomult erotikájú jazz és a rock keménységéből ötvöződő muzsikát játszik. Az 1995-ben kiváló zenészekből alakult tíztagú együttes első lemeze, a Todos Unidos már kellő érettséggel bizonyította, hogy komoly, új és autentikus szereplője lett a francia világzenei szcénának. A zenekar titka, hogy egymástól – első megközelítésre – távol álló műfajokat páratlan könnyedséggel és gazdagítással tud ötvözni. Második lemezük, a Cuando Salga el Sol a sanzonok világa felé nyit, amelyben a ritmusok hevülete, az énekek, a hangszerelés és az együttjátszás öröme viszi zenéjüket.

Hameed Khan Kawa zenei tudását egyrészt a hindusztáni hagyományos zenéből, másrészt a nyugati klasszikus zenéből merítette. Tablán játszik és egyben a Musafir zenekar művészeti vezetője is, aki Jaipur és Párizs között ingázva „repteti” zenekarát. Újjáéleszti és újraértelmezi a radzsahsztáni zenei hagyományt. Gazdagabbá tette a hagyományos hangzásokat, melegséget és meghittséget vitt az előadásmódba, s zenészeit is úgy válogatta, hogy a klasszikus és a hagyományos művészeket párosítsa személyi képességeik, karizmájuk és tudásuk alapján. A különböző törzsekből (Langa, Manghanyar, Sapera) származó zenészek egyedülálló keverékét adják az indiai népzenének és a hindusztáni klasszikus zenének. A Musafir világkörüli útjain a szeretetet és a békét közvetíti egy kiemelkedően magas zenekultúra és életöröm formájában.

Az est harmadik fellépője, a Terne Chave repertoárja a hagyományos cigányzene körébe tartozik, annak is hagyományos cseh rétegébe, amely egy páratlanul izgalmas, lendületes, virtuóz hangzásban szólal meg. Az együttes tagjai turnéik során felvillantják sokoldalú tudásukat, bemutatják azt a megdöbbentő szépségű dalcsokrot, amely a morva és kelet-európai cigányság autentikus hangzásából, számos egy tőről fakadó különbözőségéből épül fel.