Fülöp, Evelin

Hackett közeleg

2004.03.31. 00:00

Programkereső

Peter Gabriel május 15-i budapesti vizitje mellett egy másik egykori Genesis-tag is Budapestre látogat – a gitáros Steve Hackett április 3-án ad koncertet a Petőfi Csarnokban.

Az idén ötvennégy éves Steve Hackett életművében a fő csapás értelemszerűen a Genesis, hisz a több százmillió lemezt értékesítő rockcsapat sikerében az ő szerzeményei és gitárjátéka mégiscsak meghatározó tényező volt. Az ott eltöltött hét éve alatt olyan korszakos lemezeken hagyta ott a keze nyomát, mint a Lamb Lies Down On Broadway vagy a Wind And Wuthering.

Steve Hackett emellett közel 30 éve készít szólólemezeket és ad szólóturnékat világszerte. Az első önálló korongot (Voyage Of The Acolyte) még 1975-ben jelentette meg, főként Genesis-tagok, így Mike Rutherford és Phil Collins közreműködésével, a legfrissebb (To Watch The Storm) tavalyi keltezésű. Stilárisan meglehetősen sokszínűek ezek a munkák, a rocktól a dzsesszen és a világzenén át a klasszikus zenéig terjed rajtuk a skála.

Hackett legutóbb 2002-ben járt nálunk, akkor akusztikus triója élén (a koncertről a Gramy Records DVD-t is megjelentetett), ezúttal viszont egy klasszikus felállású rockzenekart hoz magával, hogy a már említett legújabb, To Watch The Storm című lemezének anyagát mutassa be élőben Budapesten is.