Orbán

Jövőre kész a Művészetek Palotája

2004.03.31. 00:00

Programkereső

2005. március 15-én adják át a Művészetek Palotáját – mondta tegnap Hiller István kulturális miniszter az Országgyűlés kulturális bizottságának kihelyezett ülésén. A korábbi tervektől eltérően a nagyközönség nem az idén, hanem csak jövőre veheti birtokba a délpesti Millenniumi Városközpontban a Nemzeti Színház mellett felépülő mindhárom új kulturális intézményt.

Mint ismeretes, a Trigránit Rt. beruházásában épülő kulturális tömb állami finanszírozása az idén csúszik. 6,8 milliárd forint törlesztését az állam a jövő évre ütemezte át. A képviselők a bizottság ülésén megtekintették a Nemzeti Koncertterem, a Hagyományok Háza és a művészeti múzeum építését. A vitában elhangzott, hogy 2002 óta a tervek több ponton módosultak, a Modern Magyar Művészeti Múzeum létrehozása helyett a várbeli Ludwig Múzeumot költöztetik a Palotába.

Demján Sándor, a Trigránit Rt. elnöke a bizottság ülésén hangsúlyozta: bár a millenniumi városközpont folyamatosan épül, a Művészetek Palotája mellé tervezett kongresszusi központ „kormányzati tétovázás” miatt halasztást szenved.