Etelka, Aletta

Világsztárok a Millenárison – a Dave Weckl Band koncertje

2004.04.02. 00:00

Programkereső

„Az a zene, amit mi játszunk, improvizatív jazz, amely a hallgatóság füle hallatára alakul, s bár egyes koncertek jobbak, mint mások, ennek az együttesnek minden estéje egy jó este.”
6c664ab0-8f9a-448c-a929-89bf35dcaf59

Dave Weckl volt talán az első dobos, aki legalább annyira figyelt a hangzásra, mint a stílusra. Zenéje lélegzetelállítóan élő, tele van életerővel, mely a műfaj legjobbjaiból táplálkozik, stílusa pedig áradatszerű, kifinomult, hihetetlenül bonyolult és robbanékony. 1960-ban született St. Louis-ban, és nyolcéves korában kezdett dobolni. Először kisebb manhattani klubokban játszott zenekarával, majd az 1983-as Simon and Garfunkel turné dobosa lett. 1985-ben figyelt fel rá Chick Corea, és hamarosan meghívta együttesébe. Hétéves együttműködésük alatt több lemezt készítettek együtt a korszak legbátrabb improvizációs muzsikáit megalkotva, majd Weckl úgy érezte, itt a váltás ideje: kilépett a zenekarból és Freddie Grubernél kezdett tanulni. Ennek eredményeképpen módosított technikáján és megalakította saját zenekarát Dave Weckl Band néven, s napjainkig három albumot, valamint egy dupla CD-t jelentettek meg.

Április 20-án, este nyolc órától a Dave Weckl Band a Millenáris Teátrum színpadán lesz hallható. Az együttes tagjai Tom Kennedy (basszusgitár), Gary Meek (szaxofon), Steve Weingart (billentyűs hangszerek) és Dawe Weckl (dob). Jegyek elővételben 5.800, a helyszínen a koncert napján 6.600 forintért kaphatók.