Szilárda

Webber is gratulált Mahó Andreának

2004.04.02. 00:00

Programkereső

Eddigi igen magas színvonalú énekes szerepeiért péntek este eMeRton-díjat vehetett át Mahó Andrea. A 25 esztendős vonzó színésznő ifjú kora ellenére már jelentős, nagy musical-szerepekkel büszkélkedhet, mint például a West Side Story Mariája, a Nyomorultak Cosette-je, Az Operaház fantomja Christine-je, valamint a Rómeó és Júlia címszerepe. Most azonban a Budapesti Operettszínházban az egyik legvarázslatosabb operettben, A mosoly országában kapott szubrett szerepet.

- Nagyon szeretem az operettet – beszélt az eddigiektől elütő feladatáról. – Engem elvarázsol a meséje. Én erre is készültem. Amikor kiderült, hogy milyen hangom van és elkezdtem komolyan foglalkozni az énekléssel, már izgatott az operett. Az énektanárnőm szerint a hangszínem is fekszik hozzá.

- Nyilván meglepő, de Mahó Andrea csak tizennyolc évesen kezdett el énektanárnál énekelni, addig erre a pályára nem is gondolt. Ráadásul első szerepe a győri színházban prózai volt, Molnár Ferenc Liliomjában Lujzát alakította.

- Fogalmam sem volt, mi legyek, ha nagy leszek, ezért külkereskedelmi szakközépiskolába mentem, ahol még énekóra sem volt – emlékezett a nem is olyan régi kezdetekre. - Aztán az érettségi után elmentem egy szinkronstúdióba, mert szerettem volna kipróbálni, mit tudok. Ott mondta Gerhardt Pál szinkronrendező, aki sajnos már nem él, hogy érdemes lenne beszédtanárhoz és énektanárhoz járnom. Akkor kezdtem el az énektanulást. Soha nem vágytam csupán csak énekesnek, esetleg a gyorsabb sikert igérő popénekesnek. Egyrészt nem olyan stílusú a hangszínem, inkább a klasszikus irányzat az, ami nekem jól áll.

- A nagy kiugrást Az Operaház fantomja főszerepe hozta Andreának. Ahogy elmondta, embert próbáló feladat, a musical-irodalom egyik legnehezebb szerepe, hiszen majdnem operai hangképzés szükségeltetik hozzá. Nagy hangterjedelme van a daloknak, és ehhez a klasszikus hangképzés kell. Nem kis elismerésként a többes szereposztásból ő énekelhetett a Fantom lemezén.

- Nem is tudom elmondani, mennyire örültem, hogy én énekelhettem a CD-n és játszhattam a világhírű szerzőnek, Webbernek. Ugyanis itt volt azon a premieren, amikor én énekeltem. Gratulált, nagyon jó érzés volt.

- Most azonban a várva várt operett-bemutatkozás következik április 5-én. A mosoly országának felújításában szubrett szerepet kapott.

- Nagyon szeretem, gyönyörű zenéje van. Volt olyan próba, amikor nem voltam benne, de csak ültem és hallgattam a csodálatos Lehár-muzsikát. A következő szerepem is operett lesz: már próbáljuk Győrben a Leányvásárt. Ott életemben először primadonna lehetek.