Etelka, Aletta

Pro Európa díjakat adtak át Budapesten

2004.04.03. 00:00

Programkereső

Egy hónap múlva olyan Európához tartozunk, amely értéknek tartja a kulturális sokszínűséget. Nemzeti kultúránk nem beolvad az egészbe, hanem gazdagítja azt - mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök, amikor megnyitotta a budapesti Nemzeti Galériában az Európai Kulturális Díjkiosztó Ünnepséget.

Az elismeréseket odaítélő Pro Európa Alapítvány védnökei az unió vezető tisztségviselői.

„Budapestet választotta idén az alapítvány elnöksége, mert Magyarország négy hét múlva az unió tagja lesz és világossá akartuk tenni, milyen fontos ez, az unió vezetői pedig egyetértettek velünk. A magyar Soros György sokat tett a demokráciáért és a fejlődésért mindenütt, 50 országban működik alapítványa. Eötvös Péter zeneszerző ismert magyar Németországban és Franciaországban tanít is, Eszterházy Péter európai léptékű nagy író, akiről ha díjat adunk nem lehet megfeledkezni. Díjazzuk a Kodály kórusiskola lánykarát és négy fiatal muzsikusnak adunk európai ösztöndíjat” - mondta az ünnepség előtt az Európáért Alapítvány elnöke. Göncz Árpád így méltatta a kulturális díjjal jutalmazott Soros Györgyöt: modern kori Robin Hood, aki a gazdag országok tőzsdéin keresett jövedelmét osztja szét a világ szegényei között.

- Van benne valami - mondta Soros György -, mert tényleg sokat kerestem és én azt tényleg el is osztom. Tulajdonképpen a kultúra terén befejeztük a tevékenységünket ebben a térségben. Magyarország csatlakozott Európához, most már helyi mecénások vannak. Magyarország Európa tagja, gyorsabb fog még fejlődni, hogy behozza a nívódifferenciát. A világgazdaság most jó, mert felpumpálták a választásokra Amerikában, de lesz egy árnyoldala utána, szóval szerintem 2005 gyengébb lesz, mint 2004 mindenféle szempontból.