Auguszta

Nyári fesztivál Zemplénben

2004.04.07. 00:00

Programkereső

Több mint hatvan kulturális eseménnyel, tucatnyi nemzetközi színvonalú koncerttel és előadással várja a Zempléni Fesztivál néven újjászülető Zempléni Művészeti Napok rendezvénysorozata augusztusban az érdeklődőket. Immár tizenkettedik alakalommal.

Az ország egyetlen olyan fesztiválja, melyet egy vállalat hozott létre, alapvetően komolyzenei fesztiválként indult, az elmúlt több mint egy évtized során azonban több tekintetben is kitágult e zempléni horizont. Évről évre több településen a komolyzene mellett a legkülönfélébb műfajok jelennek meg: többek között dzsessz, klezmer, magyar népzene, rézfúvószene, szaxofonkvartett. A zene mellett vásári sokadalommal, bábszínházzal, irodalmi előadóestekkel, kamaraszínházi produkciókkal folytatható e felsorolás.

A Zempléni Fesztivál főszereplője azonban továbbra is a zene lesz. A nyitó- és a záróesemény között öt tematikus nap, a tánc, a régi zene, a világzene, az új zene és az opera napja várja a közönséget. A sárospataki nyitóhangversenyen Rossini-, Dvorák- és Sosztakovics-művek csendülnek majd fel a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában, Héja Domokos vezényletével. A fesztivált a Liszt Ferenc Kamarazenekar sárospataki fellépése zárja.

A hagyományoknak megfelelően a két esemény közötti napokban jelen lesznek a társművészetek is: irodalmi programok, helyi művészek alkotásait is bemutató képzőművészeti tárlatok várják majd látogatóikat. A nagykoncertek fő helyszíne továbbra is Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tokaj és Szerencs marad, ám lesznek új helyek is. Újdonság lesz a sárospataki fesztiválutca is, amelyet a templom és a várbejárat között alakítanak majd ki.