Szilárda

A RealNetworks pénzt akar szedni a zene letöltése után

2004.04.08. 00:00

Programkereső

A RealNetworks internetes médiatársaság azt készíti elő, hogy egy éven belül elindítsa Európában is online zenei szolgáltatását, a Rhapsody-t - közölte a Financial Times Deutschlandnak adott interjújában Rob Glasersaid, a cég vezérigazgatója.

A társaság két hete nyert pert a Microsofttal szemben, ami jelentős mértékben felgyorsíthatja média-lejátszójának alkalmazását.

A letöltendő zenei anyagok eladása már gyorsan növekvő üzletet jelent az Egyesült Államokban. Hamarosan Európában is fontossá válhat, mert az európai hatóságok is megkezdték az illegális fájlcserélők letörését.

Az európai felhasználók között erős az a vélekedés, hogy a zenének ingyenesnek kell lennie.

A vetélytársak, így az Apple Computer iTunes szolgáltatása és a valamikor a zenecserebere elsőszámú fenegyerekének számító, ám új tulajdonosai révén jogszerű üzletként visszatért Napster is ebben az esztendőben tervezik az európai megjelenést.

Glaser szerint a legújabb verziójában csaknem valamennyi zenei formátum lejátszására képes RealNetworks Rhapsody nagy előnye, hogy az előfizetési díj ellenében korlátlan letöltést enged, és nem az egyes számok után számláz.

Glaser elmondta, hogy a RealNetworks tárgyalásokat kezdett a számítógépgyártókkal, mert az EU döntése a Microsoft korlátozásáról lehetőséget teremtett a vetélytársak számára. Jelenleg a Dell-lel és a Hewlett-Packard-dal folynak komoly megbeszélések.