Etelka, Aletta

Fischer Iván és a Fesztiválzenekar Beethoven-sorozata az új Nemzeti Hangversenyteremben

2004.04.08. 00:00

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar április 7-én sajtótájékoztatón ismertette a zenekar 2004/2005-ös évadjának tervezett programjait. A BFZ 2005 januárjától hangversenyeit az új Nemzeti Hangversenyteremben adja. Az évad kiemelkedő eseményének ígérkezik Fischer Iván Beethoven összes szimfóniáját megszólaltató, öt műsorból (10 koncert) álló sorozata.
df27d0e7-97b8-4e78-92f7-13c72a03fa62

Az évad során számos világhírű karmester és szólista lép fel a Fesztiválzenekarral, többek között a karmester Charles Dutoit, Midori, a japán hegedűművésznő, valamint a portugál zongorista, Maria-Joa Pires. Külföldön tizenöt ország negyven zenei központjában fog fellépni a zenekar.

2005 szeptemberétől útjára indul a Mahler-fesztivál, amelynek rendszeres vendége lesz a Claudio Abbado vezette Mahler Ifjúsági Zenekar és a Mahler-hagyományokhoz kapcsolódó nagy nemzetközi zenekarok.

A Haydn-Mozart kamarazenekari koncertek a nagyobb befogadóképességű Olasz Intézetbe kerünek át. Folytatódnak a vasárnapi kamarazenekari koncertek, a gyermekeknek szóló kakaókoncertek és az egyforintos magyarázó koncertek. „Divertimentók” címmel új vasárnap délutáni, családi sorozat indul a zenekar próbatermében.

A zenekar ötféle bérletet hirdet meg, amelyek április 13-túl kaphatók a BFZ titkárásgán, valamint az ismert jegyirodákban. Idén először interneten keresztül is lehet bérleteket, jegyeket vásárolni (www.bfz.hu).

Bartók Kékszakállújának Philips-felvételével a zenekar a közelmúltban elnyerte a Caecilia-díjat. A BFZ és a Channel Classics lemezcég együttműködése keretében két héten belül kerül forgalomba Rahmanyinov II. szimfóniájának felvétele, amelyet még ebben az évben egy Csajkovszkij-lemez követ.