Auguszta

Akusztikusan Táncolnak a kazlak

2004.04.09. 00:00

Programkereső

A hazai dzsessz és world music kiemelkedő tehetségű együttese a Djabe (képünkön) Táncolnak a kazlak című, tavaly megjelent albumának zenei anyagát ezúttal unplugged, azaz akusztikus változatban mutatja be a New Orleans Music Club közönségének április 14-én.

A zenekart közel tíz évvel ezelőtt alakította Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ének, ütőhangszerek). A Djabe név afrikai, asanti nyelven szabadságot jelent, melyre a banda zenészei hangszeres játékukkal, hangzásukkal és a legkülönfélébb stílusok bátor keverésével valóban rászolgáltak. Már az első, nevüket viselő albumukkal feltűnést keltettek a szakmában 1996-ban. Két évvel később megjelent Witchi Tai To című nagylemezükön az afrikai, dél-amerikai, arab és jávai elemeket felvonultató zenéjükbe az indián zenekultúra hatását építették be a címadó számban.

Egy kis ugrással az időben, tavaly szeptemberben a Petőfi Csarnokban surround hangzással élvezhették a jelenlévők a Djabe Táncolnak a kazlak című lemezének bemutató koncertjét. A látványt természetesen a néhai Égerházi Imre festőművész képei adták, amelyek a lemez zeneanyagát is ihlették. A zenekar gitárosának, Égerházi Attilának a főhajtásaként is felfogható ez az album, de ehhez kellettek ezek a nagyszerű zenésztársak is, akiknek zene iránti szeretete és virtuozitásuk megkapó szépségű kompozíciókat eredményezett.

A papírtokos csomagolású CD nemcsak a Djabe nemzetközi szinten is nagyra értékelt zenéjét rejti, hanem azokat a gyönyörű képeket is, amelyek a kompozíciókat ihlették. A mostani koncerten a közeljövőben megjelenő új nagylemezükről is játszanak néhány dalt. Hallhatjuk majd a zenekar új tagjának, Tóth Viktor szaxofonosnak a játékát is, akivel - legutóbbi fellépésüket látva - a Djabe tovább erősödik. Az est első részében a Peter Lipa Band muzsikál, ugyanez a "páros" szerepel majd április 15-én Békéscsabán és másnap Szolnokon is, kár lenne kihagyni ezeket a koncerteket.