Valér

A BMC Records újabb francia sikere

2004.04.13. 00:00

Programkereső

A Budapest Jazz Orchestra és David Liebman tavaly megjelent, közös lemeze (Circle - The Wayfarer, BMC CD 088) már a kezdet kezdetén nagy sikerrel debütált Franciaországban. Most az irányadó francia zenei magazin, a Jazzman márciusi számában érte el a felvétel kitüntető CHOC értékelést. Ismertetőjében Arnaud Merlin méltató szavakkal szól az albumról mind tematikus anyagát ("szívderítően káprázatos partitúra"), mind kidolgozását tekintve.
85b8f9bc-889b-4e8f-ab22-fa45bb40f94c

A Monde de la Musique magazin szintén márciusi számában a lap tekintélyes kritikusa, Franck Bergerot írt igen pozitív értékelést, és az öt pontos értékelésből négyet ítélt a felvételnek. Bergerot kiemeli: „Az album erőteljes alapjai, gazdag anyaga, mozgékonysága és dinamikája George Russell késői munkásságát és a Palle Mikkelborg trombitás által Miles Davisnek komponált Aurát idézi fel. David Liebmant ... a zenei elmélkedésre felkínált téma és a kidolgozások hitelessége arra sarkallja, hogy testestül-lelkestül belevesse magát a szólista/zenekari tag szerepébe, szopránon és tenoron csakúgy, mint furulyán."

A francia zenei élet egyre nagyobb figyelmet szentel a világzene, a magyar népzene és jazz hazai művészeinek. Bergerot fenti sorait olvasva nem kétséges, hogy fokozott érdeklődésre számíthat az a BMC-lemez, amely a kitűnő gitáros, Juhász Gábor szerzeményeit tartalmazza: a művész legjobb magyar zenész barátai mellett a fenti kritikában megemlített dán trombitás-szárnykürtös, Palle Mikkelborg is közreműködik a felvételeken. Juhász Gábor első szólólemeze a közeli jövőben jelenik meg a BMC Records gondozásában.