Luca, Ottilia

Japán ízei

2004.04.13. 00:00

Programkereső

Teaszertartás, szusikóstoló, harcművészeti bemutató, ikebana- és origamikészítés – ezek a programok is szerepelnek az április 16–18. között tartandó Japán Napok repertoárján a Camponában.

– Az étteremben már régóta szervezünk nemzetiségi hétvégéket, amikor egy-egy ország ételeit mutatjuk be. Amikor Japán került sorra, kiderült, nemcsak a gasztronómiára van igény, így a programot kiterjesztettük az egész bevásárlóközpontra – mondja Papp Gábor ötletgazda.

Meg lehet kóstolni a szusit és más japán ételeket, és naponta többször rendeznek teaszertartást. Közelebbről meg lehet ismerkedni a bonszajokkal, és aki megkedvelte a növényeket, nekiláthat ikebanát készíteni. A gyerekeket valószínűleg inkább a papírsárkány-készítés érdekli: a Magyar–Japán Baráti Társaság Tako (sárkány) Tagozata ötszáz kis sárkányt oszt szét. Aki inkább saját példányt szeretne, Andaházy Lászlóval és Szatai Miklóssal készíthet magának egyet.

Ha Japánról van szó, nem maradhatnak ki a harcművészetek sem: naponta többször lesz dzsúdó-, aikidó-, sinkendóbemutató, amelyekbe be is lehet kapcsolódni. Ezenkívül az érdeklődők megnézhetik azt a versenyprogramot, amellyel a magyar versenyzők a jövő heti, budapesti kendo Európa-bajnokságon vesznek részt. A „fekvősportok” kedvelői kétféle japán masszázs közül választhatnak, amelyeket szintén ki lehet próbálni.

Lesznek klasszikus kulturális programok is: Japánhoz kötődő könyvbemutatók, beszélgetések mellett rendeznek például kerámia- és XIX. századi fametszet-kiállítást. A moziban többször levetítik a Vad hattyúk című rajzfilmet, és műsorra kerülnek Japánról szóló információs filmek is. Meg lehet ismerkedni az ország írásával is kalligráfiai bemutatók keretében.

Nem maradhat ki a zene sem: a három nap alatt többször is fellép a több mint egy tucat tagot számláló Taiko japándob-együttes, bemutatják a koto nevű, leginkább a cimbalomra és a citerára hasonlító hangszert, egy japán operaénekesnő tolmácsolásában pedig a felkelő nap országának dalaival ismerkedhetnek az érdeklődők.