Luca, Ottilia

A MÁV Szimfonikusok Egyiptomban

2004.04.14. 00:00

Programkereső

Hazatértek egyiptomi vendégszereplésükről a MÁV Szimfonikus Zenekar tagjai. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával létrejött hangversenyeken magyar műsorral mutatkoztak be az afrikai kontinensen. Az alexandriai Sayed Darwish Színházban, majd a kairói Operaház színpadán csendültek fel Erkel, Liszt, Kodály és Bartók művei a MÁV Szimfonikusok tolmácsolásában, Csurgó Tamás vezényletével.
aeedb7bb-7448-431f-8005-2d34f35f8cc9

A MÁV Szimfonikus Zenekar az elmúlt évek során számos alkalommal lépett már fel Európán kívüli, egzotikus helyszíneken: 1999 óta állandó visszatérő vendége a libanoni Beiteddine Fesztiválnak; 2002-ben Hong Kong-ban adtak hat koncertet a Midsummer Classics fesztivál keretében; majd 2003-2004 fordulóján több mint három héten át vendégszerepeltek Kína keleti tartományaiban, a 11 előadásból álló turné során sok-sok ezer kilométert végigutazva, most pedig Egyiptom meghódítása következett.

A híres Cairói Operaház Nagytermének színpadán a magyar szimfonikus zenekarok közül először a MÁV Szimfonikus Zenekar adott hangversenyt, méghozzá nem kisebb művésszel együtt, mint az egyiptomiak büszkesége, a kiváló, nemzetközi hírnévnek örvendő Ramzi Yassa-val, aki Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játszotta. Ramzi Yassa-t a magyar közönség 2001-ben, a Budapesti Tavaszi Fesztivál szólistájaként ismerhette meg.

Csurgó Tamás karmester Lukács Ervin és Gál Tamás tanítványaként szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző-tanszakán. Számos hazai szimfonikus zenekart vezényelt már, rendszeresen dolgozik a Magyar Állami Operaházban karmesterként, külföldi vendégszereplése közül ki kell emelni az indiai (Bombay) és német (Hamburg) előadásokat.