Piroska

Londonba készülnek a magyar jazzkölykök

2004.04.14. 00:00

Programkereső

A Next Generation zenekar Magyarország legfiatalabb jazztehetségeit fogja össze. A formáció viszonylag laza felállásban, gyakori session-váltásokkal ad koncerteket – rendszerint nagy sikereket aratva itthon és Közép-Európa jazzfesztiváljain, -klubjaiban egyaránt.
36c0dee0-937a-4ef2-807f-a47ea8f70cc1

Április végén a fiúk nagy levegőt vesznek és 30-án bemutatkozó koncertet adnak a londoni jazzélet egyik fontos klubjában, a fiatalok kedvencének számító Spitz-ben. A kiutazás szervezője Pallai Péter, akinek a magyar jazzélet számos kiváló szereplője köszönheti angliai fellépéseit, sikereit Dresch Mihálytól Balázs Elemérig. Pallai szerint komoly esély van rá, hogy a klubkoncert előtt a Next Generation tagjai játszanak a Tony Blair brit miniszterelnök és számos közéleti személyiség részvételével tartandó EU-bővítési ünnepségen.

A Next Generation jelenlegi felállása:

BOLLA GÁBOR (tenorszaxofon) mindössze 15 éves, de már tavaly nyáron bekerült a Montreux Jazz Fesztivál keretében tartott szaxofonos világvetélkedő elődöntőjébe, óriási sikert aratott Londonban, az indiai Yatra és a bukaresti jazz fesztiválon is. A nemrég Budapesten felvételező amerikai szaxofon-óriás, David Murray két órán át játszott örömzenét vele. Virtuozitását manapság éretten kordában tartó, lenyűgöző muzsikus.

LAKATOS SÁNDOR (alt-szaxofon) 16 éves, a Bartók Rádió szerkesztője, Maloschik Róbert által felfedezett fiatalokból verbuvált Next Generation eredeti kulcsfigurája, merész, invenciózus, kísérletező szellemű, nagyszerű zenész.

PECEK LAKATOS KRISZTIÁN (bőgő) 14 éves, aki tavaly nyáron már megnyerte a Vajda Sándor Országos Jazzbőgő Versenyt. A zsűrinek a világhírű amerikai bőgős, John Pattitucci is tagja volt, aki másnap saját koncertjén hívta a pódiumra Krisztiánt duettezni. Krisztián hihetetlen technikával rendelkezik – és nem csak korához képest! Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán is szívesen játszik vele.

CSEKE GÁBOR (zongora) 33 éves, a Budapest Jazz Orchestra kiváló zongoristája. Amikor a zenekar legutóbb az amerikai szaxofon sztárral, Dave Liebmannal koncertezett és készített albumot is, Liebman a legnagyobb elismeréssel beszélt Gábor játékáról. Ő és a 25 éves

MOHAY ANDRÁS (dob) szolgáltatják A "+ 2"-t, az érettséget, a tapasztalatot és azt a csodálatos keretet, amelyben a fiatalabbak igazán ragyogni tudnak. Mohay András a legkeresettebb magyar dobosok egyike – és amint azt hallani fogják, ez nem véletlen!

A Next Generation legközelebb április 16-án, pénteken este 18 órától látható a Ráday Könyvesház előtti szabadtéri pódiumon (1092 Budapest, Ráday u. 27.).