Auguszta

30 költő, 16 program, 3 helyszín a Ráday Fesztiválok évadnyitó rendezvényén

2004.04.15. 00:00

Programkereső

A Ráday Fesztiválok évadnyitó eseménye és egyben az év első könyvvására a Költészet napi Fesztivál, mely három napra minden korosztály számára versbe öltözteti a IX. kerületi Ráday Kultuccát.
767fa048-dd5c-4cdc-9ef8-ada84d5e10bd

Az áprilisi hétvégét felölelő fesztivál családi programokkal, irodalmi fórumokkal és olyan különleges könyvvásárral vár mindenkit, ahol a verses kötetek nem a kiadók portfolióinak megfelelően találhatók meg, hanem tematikus rendben sorakoznak az árusító sátrak. Így bárki könnyen rátalálhat az őt leginkább érdeklő területre. A könyvvásár mellett a fesztivál sokszínű programkínálata is marasztal minden korosztályt, kicsiktől a nagyokig. A versszerető közönség igényeihez igazodva a Ráday Könyvesház pincéje szerzői esteknek és fórumoknak ad helyet, illetve költői gálaesteken várnak minden érdeklődőt. A gyerekeknek mese délelőttel és délutánnal készül a szabadtéri Cimbora színpad Korhecz Imola vers- és prózamondó előadóművész vezetésével. A színpad alkonyattól a fiatal generáció szórakoztatására egy Kis esti zenének ad helyet. A koncertek után bárki kipróbálhatja magát a Rádió C tehetségkutató versenyén. A fesztiválról rendszeresen élőben jelentkezik a Kossuth Rádió irodalmi szerkesztősége.

Hagyományteremtő szándékkal a Ráday Könyvesház dr. Orbán György vezetésével 2003-ban első ízben rendezte meg a Költészet napi Fesztivált, és már az első rendezvényen közel 10 000 látogató fordult meg. „Soha ennyi verseskönyv nem fogyott korábban: igazolva reményünket, hogy az emberek számára a lehetőséget kell megteremteni, és akkor élnek is vele” – fogalmazott dr. Orbán György. Az előző évi tapasztalatokra alapozva a szervezők idén már külföldről is hívtak neves költőt és fordítókat.

Az idei fesztivál egyben reflektál az év kiemelkedő kultúrpolitikai jelentőségű eseményére, az Európai Unióhoz való csatlakozásra is. A fordítóestek nem is olyan távlati célja, hogy a fesztivál komoly nemzetközi költészeti találkozóvá nője ki magát. Ezt az elképzelést kívánja igazolni már idén a lengyel költő, Tadeusz Rózewicz meghívása, valamint román, bolgár, angol-amerikai fordítók, határon túli magyar költők estje.

Tadeusz Rózewicz látogatásának alkalmából a Ráday Könyvesház könyvkiadói minőségben debütál. Április 17-én este 7 órakor a Bakáts téri Házasságkötő teremben mutatják be a nagyközönségnek a szerző újonnan megjelent, Anya elmegy című kötetét. A 2001-ben Lengyelországban Niké–díjjal kitüntetett művet a versek mellett napló részletek teszik olvasmányossá.