Etelka, Aletta

Az Orchestra Ensemble Kanazawa először Budapesten

2004.04.15. 00:00

Programkereső

Japán első számú kamarazenekara 2004 tavaszán 12 hangversenyt ad Európa legrangosabb koncerttermeiben, egyebek között Bécs, Prága, Luxemburg, Brüsszel, Gent, Strassbourg és Berlin közönsége előtt. A turné első koncertjét a budapesti Zeneakadémián tartják április 22-én.
4b8e3ca2-a242-4ecf-b41d-b912db92a69e

A Kanazawa Kamarazenekar 1988-ban alakult a legkiválóbb muzsikusokat foglalkoztató nemzetközi tagsággal, jelenlegi zeneigazgatójuk, Hiroyuki Iwaki kezdeményezésére. Repertoárjuk az európai és a távol-keleti szimfonikus zeneirodalom teljes palettáját átfogja a klasszikától a kortárs szerzeményekig. Az együttes évente mintegy száz koncertet ad Japánban és ünnepelt vendége a nemzetközi koncertéletnek. Magas színvonalú művészetükről tanúskodnak hangfelvételeik, amelyek nagy része több jelentős szakmai díj nyertese.

Hiroyuki Iwaki Tokióban született, zenei tanulmányit is ott végezte. Karrierje 1956-ban a tokiói NHK Szimfonikus Zenekar élén indult, melynek máig állandó karmestere. Vendégkarmesterként a világ legkiválóbb zenekarait dirigálta, többek között fellépett a Bécsi-, Berlini- és Szentpétervári Filharmonikusokkal.

A Kanazawa Kamarazenekart most először hallhatjuk a budapesti Zeneakadémián. A zenekar programjában három zenemű hangzik el, köztük Beethoven Pastorale szimfóniája és Mozart 466-os számú d-moll zongoraversenye, amelynek közreműködője Jandó Jenő zongoraművész lesz. A koncerten elsőként Akira Nishimura „Birds heterophony” című, 1993-ban készült kompozícióját mutatják be, amelynek ez lesz a magyarországi premierje.