Luca, Ottilia

Francia napok a Liszt Ferenc téren

2004.04.15. 00:00

Programkereső

A Terézvárosi Művelõdési Közalapítvány a Francia Intézettel és a Broadway Egyesülettel karöltve immáron második alkalommal varázsol francia hangulatot a városrész szívébe, a Liszt Ferenc térre. Április 17-én és 18-án trikolorba öltöznek az éttermek és a kávézók, a szabadtéri színpadon pedig egymást követik a fellépők.
ab1b58f9-d53f-4786-a0be-b34e69eee4d8

A rendezvény alapvető célja az európai csatlakozás küszöbén álló budapestiek megismertetése a francia gasztronómiával, kultúrával és mindennapokkal. Az országok közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb módja a szórakozással kombinált ismeretterjesztés. Észrevétlenül jutunk közel a másik ország kultúrájához, lakóihoz, zenéjüket hallgatva, nemzeti ételeiket és italaikat fogyasztva, játékaikat játszva. A tavasz és a nyár folyamán a Terézvárosi Mûvelõdési Közalapítvány további nemzeti napok megrendezését tervezi a kerületben.

A fellépő művészeknek, zenekaroknak, fotó- és grafikai kiállításoknak, gasztronómiai különlegességek bemutatóinak és sok más, a franciákra jellemzõ programnak a kávéházak és a téren felállított színpad ad otthont. Lesz pétanque bajnokság, koncertezik a Pódium duó (Ursu Gábor/gitár, Orosz Zoltán/harmonika) és Bardóczy Attila, kán-kánt rop a Moulin Rouge tánckara, játszik az Anselmo együttes, de az erre kíváncsiakat a vívás alapjaira is megtanítják a szakemberek. Ezen kívül muzsikálni fog a Budapest Juventutis Zenekar fúvós kvintettje, Paor Lilla sanzonestet ad, valamint fellép a Future együttes is. A Francia Napok alkalmából a Liszt Ferenc téri éttermek, kávézók franciás ételekkel, italokkal szolgálnak.