Sára, Márió

A dob mágusa a Millenárison

2004.04.19. 00:00

Programkereső

A világ egyik legnevesebb dzsesszdobosát, Dave Wecklt, együttesével, a Dave Weckl Banddel először hallhatja élőben a hazai közönség, holnap este nyolc órától, a Millenáris Teátrumban (II., Fény u. 20–22.). A Chick Corea zenekarában híressé vált dobos csapata fúziós dzsesszt játszik rajongóinak.

A műfaj kedvelői ebben a hónapban sem maradnak világsztár nélkül, hiszen az ütőhangszerek királya, Trilok Gurtu márciusi fellépését követően, a dob egyik legnagyobb mágusa, Dave Weckl áll színpadra holnap a Millenáris Teátrumban. Wecklt nem kell bemutatni a dzsesszrajongóknak, hiszen szinte az összes dzsessz-klasszissal dolgozott már együtt pályafutása során, ahogyan haknizott a popzene csillagaival is – említsük csak Paul Simont vagy Michel Camilo-t.

Weckl nyolcévesen talált rá hangszerére, először kisebb manhattani klubokban csillogtatta meg tehetségét, majd huszonhárom évesen a Simon and Garfunkel turné dobosa lett. Ott figyelt fel rá a neves zongorista Chick Corea, aki azonnal elhívta együttesébe. Hét évig volt a ritmusszekció tagja a Chick Corea Elektric Bandnél és a Chick Corea Acoustic Bandnél, együttműködésük alatt több lemezt készítettek együtt a korszak legbátrabb improvizációs muzsikáit megalkotva. Weckl azonban kilépett a zenekarból, és Freddie Grubernél kezdett tanulni. Módosított technikáján, és megalakította saját zenekarát Dave Weckl Band néven, amelynek tagjai – Tom Kennedy basszusgitáros, Gary Meek szaxofonos, Steve Weingart billentyűs és Dave Weckl dobos – eddig három, valamint egy dupla CD-t jelentettek meg. Ne gondolja senki, hogy dobszólók tömkelegére számíthat a holnapi koncerten, ugyanis a szólókarriert is maga mögött tudó Weckl csapata csak a nevében idézi a virtuóz dobos exhibicionizmusát. Weckl zenéje rendkívül életerős, robbanékony, de mégis kifinomult, a műfaj legjobbjaiból táplálkozik. "Az a fajta zene, amit mi játszunk, improvizatív és spontán, a hallgatóság füle hallatára alakul, és bár egyes koncertjeink jobbak, ennek a zenekarnak minden estéje egy jó este"– fogalmazott a sztárdobos egy interjúban.