Auguszta

Dal szavak nélkül

2004.04.19. 00:00

Programkereső

"A NIGUN több mint egy dallam: a belső lélek nyelve" A zenekar a tradicionális zsidó zenét ötvözi jazz és szabad-improvizatív elemekkel. Az így létrejött zenei szövetet egyaránt jellemzi a zsidó zene dallamvilága, valamint az improvizatív elemek összessége.
5dd8a9a6-a2b6-44fb-9e95-2ef768e8ee77

Párniczky András (gitár, zenekarvezető) Genfben született, majd zenei tanulmányait Budapesten, a Postás „Erkel Ferenc” Zenei Iskolában kezdte meg. Később Bécsben, az American Institute of Music-ban tanult, majd visszatért Budapestre, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén szerzett diplomát. 2001-ben ösztöndíjat nyert a hágai Holland Királyi Zeneakadémiára. Hollandiai tartózkodása során fellépett Fritz Landenbergerrel, aki Európa egyik legismertebb vibrafonosa. 2001-ben a hágai Residentie Orkest vonósaira hangszerelt, amelyet az Anton Phillips Zaal-ban adtak elő.

Együtt zenélt és turnézott több híres magyar és külföldi zenésszel és tagja volt annak a big band-nek, amelyet Graham Collier vezetett. A gitározás mellett aktívan foglalkozik hangszereléssel is, több arrange-a szerepelt már különböző big band-ek műsorán. Zenészként működött közre Lukáts Andor Portugál, illetve Szabó Ildikó Chacho Rom című filmjében. 2000-ben a Zoller Attila Jazz Gitár Versenyen negyedik helyezést ért el, ahol a zsűri elnöke Pat Metheny volt.

Eddigi pályafutása során több jazz zenekart vezetett, de egyre nagyobb hatással volt rá a John Zorn vezette Masada, a Satlah és a hagyományos zsidó hasid zene. 2001-ben, hosszas keresés után megtalálta saját útját és megalapította a NIGUN zenekart. A NIGUN számos fesztiválon és klubban lépett fel megalakulása óta, 2003 márciusában KlezJazz címmel megjelent a zenekar első lemeze az Etnofon gondozásában. A NIGUN két és fél éves műhelymunkájának eredményeként született meg az új lemez egy évvel később, 2004 márciusában „Standard” címmel, amely az eredeti célok megtartása mellett tükrözi az elmúlt évek tapasztalatait is.

A zenekar továbbra is a legfontosabbnak azt tartja, hogy a zsidó zenében található szakrális tartalmat a feldolgozásaik által a hallgatóság számára megmutassák. Az Élet és Irodalomban olvasható: „HASZID: …A NIGUN második albumával (’Standard’) mindenesetre megtette az első lépést, nem fukarkodott mélyre ásni és olyan tradicionálisan kultikus helyekről hozott dallamokat, mint például a Belz. Az egyszerű feldolgozásoknál többről van szó, inkább azt mondhatjuk, Párniczky András átiratokat készített a nyersanyagként felhasznált eredetikből. …. A Nigun a győri Mediawave fesztiválon nemsokára ezzel a Masadával szerepel egy estén, ami mindenképpen komoly elismerés a zenekarnak és a magyar dzsessznek egyaránt… Első lemezéhez képest rengeteget fejlődött a NIGUN, egyenként hangszeres játékában és a kompozíciók kiérleltségében egyaránt… Ennek a zenének a kvintesszenciája a méltóságban és az alázatban keresendő…” (Végső Zoltán, 2004. 03. 26).

A zenekarról és a zenekar tagjairól (Párniczky András/gitár; Bacsó Kristóf/szoprán-, altszaxofon; Nagy Péter/bőgő; Gavallér Csaba/dobok, dumbuka) részletes információ található a www.nigun.hu honlapon, ahol lehetőség nyílik belehallgatni az albumok lemezanyagába és mindemellett a megjelent sajtócikkek, kritikák is olvasáshatók.