Luca, Ottilia

Steamboat és Gilbert Paeffgen Trio a Fonóban

2004.04.20. 00:00

Programkereső

A hónap végén két kivételes jazzkoncertre kerül sor egymás utáni heteken a Fonóban. Az események támogatója a Pro Helvetia Kulturális Alapítvány, amely elhozza a svájci jazzélet két nagyon előkelő zenekarát.
09b1d080-5476-493e-a6f3-0419ec113402

A svájci Steamboat trió saját stílusát a beszédes avant-core kifejezéssel jellemzi. A Hammond orgona vezetését torzított basszus és kőkemény funky-dobolás kíséri. A bizarr harmóniák egymásutánjából építkező Steamboat-zene vállaltan idéz heavy metalra emlékeztető zenei világot, de ugyanilyen felismerhető stílusukban a kortárs kísérleti zene híres szerzőinek hatása is: különösen Yannis Xenakis és Edgar Varése nevét emlegetik szívesen. Az április 24-én, este nyolckor kezdődő koncerten fellép Dominik Blum-Hammond (orgona, billentyűk), Marino Pliakas (basszus), Lucas Niggli (dob, ütőhangszerek).

Gilbert Paeffgen a svájci jazz egyik fő exportcikke. Érzékeny és ugyanakkor robbanékony játékával képes arra, hogy az első hangtól kezdve magával ragadja közönségét. Zenéje hol lírai, impressziókból építkező, hol pedig expresszív. A szinte kizárólag saját kompozíciókból álló repertoárban a megszokottabb jazz-sound mellett a drum&bass, jungle és ambient irányzatok hatása is érezhető. De az sem meglepő és ritka, ha mindezeken túl népzenei vagy az avantgárd rock-ban gyökerező elemekre bukkanunk zenéjükben. Hans Peter Pfammatter (zongora), Urban Lienert (basszusgitár) és Gilbert Paeffgen (dob, cimbalom) koncertjére április 30-án, este nyolc órakor kerül sor. A Gilbert Paeffgen Trió előtt a vajdasági Mezei Szilárd Trió koncertje hallható. Jegyek mindkét koncertre 800 forintos áron a helyszínen válthatóak.