Sára, Márió

A Magyar Rádió Gyermekkara Olaszországba készül

2004.04.21. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió Gyermekkórusa április 22-én olaszországi vendégszereplésre indul. Április 25-én Firenzében, a Teatro Verdi Színpadán lépnek fel, ahol 5 Bartók egyneműkart énekelnek Thész Gabriella Liszt-díjas karnagy vezényletével. Frédéric Chaslin vezetésével a Gyermekkórus Luciano Berio: Ofanim című művét is előadja.
421630b5-9a55-4414-96d4-b61693af8e78

A Magyar Rádió Gyermekkórusa 1954-ben alakult Botka Valéria és Csányi László vezetésével. 1985-ben a gyermekkórus irányítását karnagy-hármas vette át (Reményi János Liszt-díjas az együttes művészeti vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella a karnagyok). 1995 óta a gyermekkórus művészeti vezetője Thész Gabriella; karnagytársa 1997-től Nemes László Norbert. A kórus műsora ma a gregorián zenétől a reneszánsz vokális polifónián át a kortárs zenéig terjed. Kodály és Bartók művei mellett különös figyelmet fordítanak magyar és európai kortárs zeneszerzők műveinek bemutatására is. A gyerekek a kórusban való éneklés mellett rendszeres hangszeres oktatásban is részesülnek, amely – továbbfejlesztve, kiterjesztve zenei képességeiket – lényeges kiegészítője a kórusmunkának.

A gyermekkórus évente számos sikeres koncertet ad, a magyar és európai művészeti fesztiválok és ünnepi rendezvények állandó szereplője. Több lemez- és televízió felvételt készített itthon és külföldön egyaránt. Rádiófelvételeik száma meghaladja a kétezret. Rendszeresen részt vesz oratorikus művek előadásában Magyarországon és határainkon túl is. Luciani Berio említett művét 2000-ben már énekelték a Rádió Gyermekkórusának tagjai a Milano Musica Fesztiválon, a szerző 75. születésnapjára rendezett koncerten. A művet akkor maga a szerző vezényelte.