Sára, Márió

A Michael Moore Trio koncertje a Trafóban

2004.04.21. 00:00

Programkereső

A Michael Moore Trio május 9-én, este fél kilenctől ad koncertet a Trafó – Kortárs Művészetek Házában (1094 Budapest, Liliom u. 41.) "Jewels and Binoculars" – The Music of Bob Dylan címmel.
8b8860df-545e-4137-949f-5994ee195935

A zenekar vezetője az amerikában született, hollandiában élő Michael Moore (altszaxofon, klarinét, basszus klarinét, melodika, harangok). Honfitársával, Michael Vatcherrel (neve John Zorn Orette Coleman tribute lemezének, a Spy Vs. Spy közreműködőjeként lehet ismerős) régóta játszik együtt a legkülönbözőbb formációkban. Magyarországon is többször felléptek már együtt és külön-külön is (legközelebb az idei Mediawave fesztiválon fognak, az Avaible Jelly tagjaiként). Ennek a projektnek szokatlan témaválasztásán kívül másik különlegessége az amerikai Lindsey Horner közreműködése, akit Dave Douglas, Bill Frisell, Tim Berne, Don Byron, Greg Osby, Bobby Previte, Kenny Wheeler vagy Myra Melford zenekaraiból ismerhet a közönség.

Dylan egyszerű harmóniái, dallamai – melyek szorosan kötődnek jellegzetes hangjához és szövegvilágához – komoly és érdekes kihívást jelenthetnek a legtöbb jól képzett jazz zenész számára, akik jóval bonyolultabb ritmikai és szerkezeti formákból építkeznek. Michael Moore és triójának tagjai (Lindsey Horner-nagybőgő, Michael Vatcher-ütőhangszerek) igen elegánsan válaszolnak erre az ellentétre: ahelyett, hogy a kérdést technikai elemekkel, effektekkel, betoldásokkal kerülnék ki, vagy kiforgatnák azt, a legegyszerűbb módon reagálnak. Gazdag, sokszínű hangszereléssel, érzékeny együttjátékokkal, dinamikával engedik hatni ezt a zenét.

Érzelmi szempontból a Jewels and Binoculars egy rendíthetetlenűl nyitott anyag: egyik hangulatról a másikra váltva növeli a feszültséget, spontán dallamvariációkra találva, miközben végig érezhető Bob Dylan "jelenléte".