Auguszta

Ennio Morricone az Arénában

2004.04.21. 00:00

Programkereső

A legendás hírű zeneszerző, a 75 éves Ennio Morricone legismertebb filmzenéiből láthatunk koncert show-t április 25-én, este fél nyolctól a Budapest Sportarénában. A Mester egy nagyszabású előadás keretében vezeti be közönségét a mozik csodálatos zenei világába.
2bb03199-e8bd-4990-9ada-ac07fccb8946

A műsor a 87 zenészt számláló Győri Szimfonikusok közreműködésével, valamint neves külföldi szólistákkal, Gilda Buttŕ zongoraművésszel és Susanna Rigacci énekesnővel igazi csemegének számít. Az esten Morricone legismertebb filmzenéiből hallhatunk válogatást, s a Sorstalanság című film zenéjéből először, világpremieren mutatnak be részleteket – mindezt a szerző vezényletével.

A zeneszerző eddigi munkássága során két Golden Globe-díjat nyert (1986-ban és 1999-ben), továbbá több alkalommal jelölték Oscar-díjra. Morricone egyébként még ma is aktív, most is éppen az Oscar-díjra jelölték, a Malena zenéjéért.

Morricone nevéről először a spagetti-western, vagyis az amerikai Vadnyugat történeteit feldolgozó olasz műfaj jut eszünkbe. Leghíresebb zenéi, a Volt egyszer egy Vadnyugat, valamint A jó, a rossz, és a csúf is western filmek. Később mindenféle filmhez hívták, ugyanis neve garancia a minőségre. A horrortól a vígjátékig, no meg a komoly művészfilmekig terjed a skála. Morricone zenei eszköztára is legalább ennyire szerteágazó. Amiről rögtön fel lehet ismerni, az egyrészt lenyűgöző dallamírói képessége: szinte minden darabjának fő motívuma rögtön fülünkbe mászik. A másik jellegzetesség a hangszerelés; a szimfonikus zenekartól eltérő hangszereket õ kezdte el alkalmazni a filmzeneírásban. A zenei stílusok közül a klasszikus, a rock, a dzsessz, a pop, a rock, az elektronikus zene és az avantgárd egyaránt hatott rá.