Sándor, Ede

Hatalmas látogatottság – 7%-kal szűkebb költségvetés

2004.04.21. 00:00

Programkereső

Bár az előző évadban az elmúlt 25 évhez képest soha nem tapasztalt látogatottságot produkáltak a Magyar Állami Operaházban, talán anyagilag épphogy megússzák a 2004-es évet, s a következő évadban 7 százalékkal szűkebb keretből gazdálkodhatnak, mint tavaly – mondta el a tegnapi, az Operaház 2004/20005-ös évadját ismertető sajtótájékoztatón az intézmény intendáns-főigazgatója, Szinetár Miklós.
78525972-eeb9-477d-a304-dd742de3e096

A jövőre a 121. évadjába lépő Magyar Állami Operaháznak nincs pénze szezonnyitó operapremierre, s pillanatnyilag a szélén vannak annak, hogy anyagilag megússzák a 2004-es évet. Ugyanakkor kiemelkedően magas az Opera látogatottsága, és a közönség mellett a kritika is visszaigazolja a társulat törekvéseit – tájékoztatta a sajtót az Operaház igazgatója. A költségvetési intézményeket érő megszorítások miatt a jövő évadban eggyel kevesebb bemutatót tartanak: Händel Xerxes című operája Kovalik Balázs rendezésében csak a rákövetkező évadban kerül műsorra.

A 2004/2005-ös szezonban két-két operabemutatóra kerül sor. Az Operaházban Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth című művének premierje 2005. március 12-én lesz Vidnyánszky Attila rendezésében; Gyöngyösi Levente Babits A gólyakalifa című kisregényéből írt operáját Harangi Mária rendezi, a bemutató 2005. május 28-án lesz. Az Erkel Színházban februárban mutatják be Puccini A nyugat lánya című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében, valamint márciusban a Rigolettót, melynek próbáit Szinetár Miklós és Harangi Mária közösen vezeti. A balett társulat szintén két bemutatóra készül: a Hófehérke és a hét törpe világbemutatóját ez év novemberében tartják, A bajadért jövő áprilistól láthatja a közönség.

Az Operaház a következő évadra 47 bérletsorozatot állított össze, melyből hat az ifjúságnak, öt a nyugdíjasoknak szól. A bérleteket hétfőtől, április 26-tól lehet megújítani, az új bérlők május 17-től válthatnak bérletet. Lehetőség van online jegy-és bérletvásárlásra is a www.opera.hu oldalon, ahol részletes tájékoztató olvasható a jövő évad premierjeiről, valamint a régi és új bérletekről.