Sára, Márió

Lemondott a rádiózenekar éléről Vásáry Tamás

2004.04.21. 00:00

Programkereső

Lemondott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara főzeneigazgatói és vezető karnagyi posztjáról Vásáry Tamás. Távozását a zenekar szakmai munkáját befolyásoló anyagi problémákkal indokolta.
e946e00f-a0a8-4011-add1-2b6383568f34

„Az elmúlt években a Magyar Rádió Zenekara szakmai munkáját egyre növekvő mértékben befolyásolták pozicionális és anyagi jellegű problémák. Én személyemben nem kívánom a szakmai kérdéseket financiális problémává silányítani, kulturális értékeket költségvetési mércével méricskélni. Ennek ellenére úgy gondolom, az utóbbi területen is mindent megtettem a zenekar helyzetének javításáért” – írta Kondor Katalinnak, a rádió elnökének Vásáry Tamás. Hozzátette, hogy lemondásával megadja a lehetőséget olyasvalaki kinevezésére, „aki megfelelő kapcsolatokkal rendelkezik a felső vezetés felé”.

A karmester szerződését 2003 elején hosszabbította meg a Magyar Rádió Rt. további három évre. A Magyar Rádió Rt. kommunikációs vezetője a bejelentésre úgy reagált: Vásáry Tamás világhírű, igazi művész; érthető, hogy nem tudja elfogadni a Magyar Rádió jelenlegi pénzhiányos helyzetét.

Vásáry nyílt levélben fordult az MR Szimfonikus Zenekarának tagjaihoz is, amelyben azt írta: „Az elmúlt években sajnos kiderült, a zenekar nem kapja meg azt az anyagi támogatást, mely elengedhetetlen feltétele a kimagasló színvonalú szakmai munkának. A zenekar tagjai anyagilag, más zenekarokhoz viszonyítva is ellehetetlenültek, eredményeképpen a lelkesedés is csökkent, lassan elkeseredett fásultsággá változott. Értem a zenekar tagjainak elkeseredését, úgy érzem, megpróbáltam ezen a helyzeten javítani, sajnos kevés sikerrel.” A zongoraművész-karmester azonban – közlése szerint – a jövőben is szívesen vezényli a zenekart.