Luca, Ottilia

Papírvarázs Fesztivállal folytatódik a Ráday Fesztivál

2004.04.22. 00:00

Programkereső

Az Európai Unióhoz való csatlakozás ünnepe kíván lenni az első papírvilág fesztivál, mely egyszerre jelent Papír Világfesztivált, Papírvilág Fesztivált és Papír Világ Fesztivált. A rendezvény célja, hogy a közönséget megszólítva játékosan nyújtson élményeket. Ezért a fesztivál minden eseménye interaktivitáson nyugszik, ahol az alkotók és a látogatók különállása is megszűnik. Ezt demonstrálja az összművészeti programkínálat: fórumokkal, kiállításokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, interaktív sátrakkal várnak minden érdeklődőt.
32089fac-c252-43f0-be97-67172a7b5ed9

Május elseje Magyarország uniós csatlakozásának ünnepélyes pillanata, a fesztivál alkotói erre az alkalomra Művészetuniót hívnak életre egy merített papír aláírásával. A Papírvarázs Fesztivál idén első alkalommal kerül megrendezésre a Ráday Fesztiválok között. A Kálvin tértől a Bakáts térig tart a rendezvény, bevonva a kulturális szervezeteket és műhelyeket, galériákat, a kerület intézményeit, illetve a további kiállítótereknek szolgáló vendéglátóhelyeket, kávézókat is. Fő témája a papír maga: keletkezésétől jövőjéig, a grafikától-nyomattól, a katalógustól a könyvig, a tipográfiától a kalligráfiáig, az itatóspapírtól a papírrepülőig. Célja, hogy bemutassa a nagy múltú magyar egyedi és sokszorosított grafika, az illusztráció, a művészkönyv és a papírmerítés helyzetét Európa vizuális kultúrájában. Egy gigantikus papírpiramis megépítésével a fesztivál egy Guinness Rekord felállítását is megcélozza.

Április 30-án és május elsején papírpiramis építés, papírkonferencia, utcagaléria, fotó-, festmény- és rajzkiállítás, papírszobrok, művészkönyvek kiállítása, a Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesületének kiállítása, válogatás a Miskolci Galéria Gyűjteményéből, valamint parnasszisták „papír-versei” várják az érdeklődőket.