József, Bánk

Partraszállás Hollandiában – Fesztiválok

2004.04.23. 00:00

Programkereső

A franciaországi MagyArt, az olaszországi Ungheria in primo piano és a jelenleg is nagy sikerrel zajló angliai Magyar Magic után a magyar kulturális évadok következő célországa Hollandia.

2004. július 1. és december 31. között feltartóztathatatlanul partra szállunk a tulipánok, a szélmalmok és a facipők hazájában. Mielőtt még abba a hibába esnénk, hogy primer fogalmaink szerint tekintenénk Európa egyik leggazdagabb, legnyitottabb és legmodernebb országára, érdemes körvonalazni kulturális „partra szállásunk” távlatait. Miként tette azt a hollandiai magyar kulturális évadot kötetlen hivatalossággal beharangozó Hiller István kulturális miniszter, Bence Ottó, a programszervező Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht. Igazgatója, valamint Török András, az évad főkurátora. „Hongarije aan Zee!”, magyar füleknek közérthetőbben „Partra magyar!” A névválasztás mögött egy vizuálisan is könnyen megfogalmazható szándék húzódik meg, amely utal egy elképzelt földrajzi helyre, Hollandia hajdani tengeri nagyhatalmára, és nem utolsósorban az évad emblémájában is érzékletesen kifejezésre jutó szándékra. Gerbes Gábor grafikus pályázaton nyert logója egy vízcseppbe mártott mutatóujj, amelyben benne van az érintés, a kommunikáció üzenete. Az időzítés, akárcsak a francia és az itáliai „kultúrhadjárat” esetében, magától értetődő, hiszen 2004 második felében, csatlakozásunk után, Hollandia tölti be az EU-elnökséget.

Lássuk közelebbről a magyar kultúra hollandiai utaztatásának összetevőit. Egy új modell bevezetéséről beszélhetünk két nagy kultúrájú kis ország találkozásának esetében. „Nem tukmáljuk, kínáljuk!” – hangzik a partraszállás alapgondolata több mint száz programmal, harmincöt városban. A tradicionális, klasszikus magyar kultúra mellett kétharmados arányban kortárs produkciókkal, vendégszereplésekkel képviseljük magunkat Hollandiában – bemutatkozási lehetőségekhez juttatva friss, nemrég felfedezett tehetségeket. A választást meghagytuk a vendéglátó félnek: negyven holland kurátor és kulturális szakember fürkészte, véleményezte, válogatta a menükínálatot. Mindezzel garanciát nyújtva arra, hogy kellő propagandát és közönséget biztosítanak a kiutazó produkcióknak. A magyar kulturális kínálat kirakatba tétele, a „showcase”, tavaly októberben vette kezdetét, amikor is három napig ötven magyar pop, dzsessz és folk zenekar mutatkozott be a holland kurátorok, impresszáriók, programszervezők előtt a Fonóban, valamint az Őszi Fesztivál keretében rendezett Soros-stúdiószínház Napok előadásain. A párbeszéd eredményességét bizonyítja, hogy a magyar kulturális évaddal egy időben rendeznek holland kulturális évadot Magyarországon. Az anyagiakról szólva a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma háromszázötvenmillió forintot különít el a „Partra magyar!” rendezvényeire, az összköltségvetés tizenöt-húsz százalékát pedig előreláthatóan a Magyarországon jelen lévő holland multinacionális cégek állják. Az eddigi magyar kulturális évadokhoz képest nőtt a kommunikációra, reklámra, média beharangozásra fordított pénz, amely a büdzsé negyedét teszi ki.

A helyszínek és rendezvények tekintetében a legnagyobb városok, Amszterdam, Rotterdam és Hága mellett Hollandia távolabbi vidékei is bekapcsolódnak az országaink közötti kulturális párbeszéd áramkörébe, mint például az északi Groningen, Leeuwarden, a déli Tilburg, Sittard és Maastricht. Nemzeti kultúránkat kimagasló szinten képviselő művészek, intézmények mutatkoznak be a fél évig tartó évad alatt. Színház és tánc, klasszikus és kortárs zene, pop és rock, népzene és világzene, vizuális művészetek és irodalom, konferenciák és múzeumi projektek műfajában kívánunk ízelítőt adni minél szélesebb rétegeknek a magyar kultúra különféle szegmenseiből. Több mint húszéves múltra tekint vissza a népszerű amszterdami Uitmarkt, amely augusztus utolsó hetében három napig egy különleges rendezvény színhelye lesz. Ágh Márton díszlettervei nyomán egy százméteres utcát „Little Budapest” címmel installációval és kulturális programokkal. rendeznek be. A nyitókoncertet szeptember 26-án a Budapesti Fesztiválzenekar adja az amszterdami Concertgebouw-ban. A komolyzenei kínálatot képviseli a Nemzeti Filharmonikusok hágai, Ránki Dezső és Klukon Edit arnheimi koncertje, az Amadinda Együttes fellépése Utrechtben, Groningenben, Arnheimben. Szokolay Vérnásza három előadással vendégszerepel az amszterdami operában, a Krétakör Színház a Sirájt és a Fekete országot adja elő kilenc holland városban. Pintér Béla Társulata a Paraszt Operával vendégszerepel, a Honvéd Együttes a Carré Színházban lép fel Amszterdamban. Leidenben Márai Sándor emlékkiállítást és Szabó Magda-felolvasást tartanak. „Tíz magyar könyv keresi holland kiadóját” címmel irodalmi estre kerül sor Amszterdamban. A hágai fotómúzeum a klasszikus magyar fotográfia kiállítást látja vendégül. A Budapest Klezmer Bandtől Sebestyén Márta és a Muzsikás Együttes koncertjén át a Besh o Dromig a népzene nagyjai koncerteznek. Yonderboitól az Anima Sound Systemig a magyar popzene kerül fókuszba. Tarr Béla retrospektív, utazó filmhét, Czakó Ferenc workshop képviseli többek között filmművészetünket. Magyar–holland filozófustalálkozó, orgonaestek Liszt Ferenc mesterműveiből a haarlemi Bavo templomban, az amszterdami Westerkerkben, Orosz István grafikai retrospektív, utrechti magyar nap és leideni kirakodóvásár: néhány figyelemre méltó program a Magyar Kulturális Évad hollandiai kínálatából. Kapcsolódások olyan elismert rendezvényekhez, mint a Julidans vagy a Lowland Fesztivál. Barátok és külső segítők, magyarországi holland diplomaták és üzletemberek, kreatív és minden újra nyitott, vendégművész-szerető és minőségre törekvő partnerek szenvedélyes munkája és hite nélkülözhetetlen hozzájárulás hazánk hollandiai kulturális partraszállásában.