Sára, Márió

Két jazzdíva is új lemezt ad ki

2004.04.24. 00:00

Programkereső

Diana Krall és Norah Jones – két világhírű amerikai zongorista-énekes-zeneszerző szinte egy időben jelenteti meg saját új lemezét. The Girl in the Other Room – Krall szám szerint hetedik CD-je – az egyik legnagyobb amerikai jazzlabel, a Verve gondozásában jelenik meg. Norah Jones második szólólemezét (Feels Like Home) a másik óriás, a Blue Note adja ki.

Norah Jones a 2002-es év nagy felfedezése volt, amikor szinte minden előzetes nélkül megjelent első szólólemeze (Come Away With Me). A countrys elemeket tartalmazó, visszafogott eleganciával fűszerezett akusztikus jazzlemez óriási sikert aratott, világszerte több tucatnyi országban lett aranylemez az eladások alapján. A siker nem utolsó sorban Norah bájos, ártatlan lényének köszönhető, amely meghökkentően egészül ki határozott és karakteres orgánumával. Repertoárja nagyon szerencsés átmenetet képez a fülbemászó témák és az igényes hangszeres kidolgozás között.

A népszerűségben persze nem kis szerepe volt az ügyes marketingmunkának is: a lemez megjelenése után pár hónappal „felröppent” a hír, hogy Jones igazi édesapja nem más, mint az indiai zenész fenomén Ravi Shankar, aki egy amerikai koncertje során ismerkedett meg Jones amerikai édesanyjával.

Norah Jones új lemezén is előző, nagyon feelinges kísérőzenekara szerepel (Lee Alexander – bőgő; Adam Levy – gitár; Andrew Borger – dob). A lemez vendégszólistái ezúttal elsősorban az amerikaiakat érdekelhetik jobban, bár Dolly Parton country-énekesnő neve talán a magyar közönség előtt sem ismeretlen. Annál többen lelkesedhetnek a dobos Brian Blade közreműködéséért. Az új lemez zenéje sok helyen dinamikusabb, és ritkábban idézi fel a Come Away With Me szinte egyöntetű balladisztikus hangvételét. Norah Jones zenei jelentőségére jellemző, hogy első lemezének egyik szerzeményét, a legtöbbet dúdolt Don’t Know Why című számot a világhírű gitáros, Pat Metheny is játssza legutóbbi szólóalbumán (One Quiet Night).

d9546daa-abb9-41f2-a81d-872e3a24b86b

Diana Krall új lemezét április végére ígéri a kiadó. A Girl in the Other Room című CD az előzetesek szerint a fiatal és vonzó művésznő legmagasabb szintű zenei teljesítményét tartalmazza. A címadó dal Krall saját szerzeménye, míg a többi szerzemény a standard swing-repertoár kevésbé ismert darabjait tartalmazza – Krallra jellemzően életteli, friss előadásban. A lemezen a művésznő jól bevált ritmusszekciója szerepel (Jeff Hamilton – dob; John Clayton – bőgő), de az értő fülek nagy örömére közreműködik néhány számban a kitűnő dobos, Peter Erskine, illetve a bőgős Christian McBride. A lemez további érdekessége, hogy a borítón az amerikai alternatív popzene figuráinak neve olvasható: a címadó dal szövegét Elvis Costello írta, továbbá a lemez egyik száma Tom Waits szerzeménye.

Norah Jones május 16-án a bécsi Austria Centerben ad koncertet, Diana Krall viszont budapesti koncertet tervez az év végére, a Kongresszusi Központba. Akik nem tudnak ellenállni Krall vonzásának, azoknak már november végén érdemes Bécsbe zarándokolni.