Luca, Ottilia

Lohengrin-premier az Erkel Színházban

2004.04.26. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház nagy érdeklődéssel várt, utolsó idei operabemutatójának mai sajtótájékoztatóján nemcsak a produkció "szellemi" alkotói, hanem szinte valamennyi énekes, valamint a főigazgató és a főtitkár is jelen volt.
78525972-eeb9-477d-a304-dd742de3e096

Az elsőként épp Anyák napján (május 2-án) látható előadás rendezői koncepciójáról az érintett Katharina Wagner nem kívánt nyilatkozni, mondván: szeretné, ha a nézők és a kritikusok prekoncepciók nélkül ülnének be az előadásra. Szinetár Miklós hozzátette: az Operaház évszázados tradíciója nem más, mint a megújulás, s bár merész kalandnak tűnhet az Operaház részéről a Lohengrin e modern olvasatának műsorra tűzése, ám az intézménynek néha szüksége van ehhez hasonló művészi kalandokra.

Míg a rendező - aki jelen esetben nem mellesleg Liszt ükunokája és Wagner dédunokája is - láthatólag valóban nem kívánt a részletekbe merülni, az Ortrudot éneklő Marton Éva lebilincselően beszélt korábbi Lohengrin-élményiről a Met-ben (Domingóval, Tomova-Sintow-val és Levine-nal), de német nyelvterületen (Hamburgban és Berlinben) is.

A május 2-i bemutatót követően Wagner három és fél órás Lohengrinjét 5-én, 8-án, 15-én láthatják az érdeklődők, a hosszú játékidőre való tekintettel 17 órai kezdettel. Henrik szerepét Fried Péter és Jekl László, Lohengrint Molnár András és Kiss B. Atilla, Elzát Sümegi Eszter, A király hirdetőjét Cserhalmi Ferenc és Dobos Sándor, Telramundot Perencz Béla és Sárkány Kázmér énekli, Ortrudként pedig Marton Éva és Temesi Mária lép színpadra, az előadások karmestere Jurij Szimonov.