Luca, Ottilia

Soft Waves Horváth Charlieval

2004.04.26. 00:00

Programkereső

A Raiffeisen Jazz Klub következő koncertjére május 7-én, este fél nyolckor kerül sor az International Buda Stage (IBS) színpadán (1021 Budapest, Tárogató út 2-4.), amelyen egy új magyar együttes, a Soft Waves (Lágy hullámok) mutatkozik be.
3208fb81-bc22-4b68-b6fd-9585239dcf59

Igaz, a kitűnő magyar nagybőgőst, Egri Jánost hallhattuk már a Raiffeisen Jazz Klubban a Trio Midnight tagjaként – sőt: az egész koncertsorozat a Trio Midnight nagy sikert aratott estjével indult 2002. március 1-jén –, saját, új együttesével azonban első ízben lép koncertszínpadra.

Egri János ezúttal zeneszerzőként is bemutatkozik, hiszen az elhangzó kompozíciók jelentős része az ő alkotása. Emellett játsszák például Chick Corea és a nyolcvanas-kilencvenes években megismert latin sztárok szerzeményeit. De hallhatók számok Egri János saját kompozícióiból is, amelyek swingesebb, illetve líraibb érzetű és lüktetésű melódiák. A zenekarban a bőgőn és basszusgitáron játszó Egri János, valamint a dobos Szendőfi Péter mellett olyan muzsikusokat köszönthetünk, akik eddig még nem léptek fel a Raiffeisen Jazz Klubban: Szőke Nikoletta énekel, Szakcsi Lakatos Róbert zongorázik, Makovics Dénes szaxofonozik, Müller György ütőhangszereken játszik.

A Soft Waves formáció bemutatkozó koncertjén a vendég a népszerű énekes, Horváth Charlie, akiről köztudott, hogy a dzsessz világában is otthonosan mozog. Első önálló albuma Charlie címmel 1994-ben jelent meg, s hamar arany-, majd platina- és gyémántlemez lett; az év végén megkapta „Az év popzenei albuma” és „Az év abszolút albuma” elismerést, később a Charlie című CD „Az évtized magyar albuma” lett. Egy évvel később, 1995 áprilisában látott napvilágot a 2. szólóalbum, a Mindenki valakié, amely a megjelenés után két hét alatt platinalemez lett. 1997-ben a Mahasz szavazása alapján „Az év koncertje” elismerést kapta, ő lett „Az év magyar előadója”, s ebben az esztendőben Liszt-díjat is átvehetett. 1997-ben két, 1998-ban egy CD-je jelent meg, s 1998-ban átvehette a Magyar Köztársaság kiskeresztje kitüntetést is. 1999-ben jött ki a Greatest Hits című válogatás, majd 2001-ben az első dzsessz-CD, a Charlie Jazz. Következő albuma Majd játszom, mikor érzem… címmel jelent meg.