Vince, Artúr

Európai jazz és etno a csatlakozásra

2004.04.27. 00:00

Programkereső

A szervezett ingyenes programok túlcsorduló kínálatát végignézve alighanem zenében és táncban úszik az egész ország a mostani ünnepi hétvégén. A fővárosi programok közül válogatunk.
112c3ea1-bb5e-4232-b366-b371d0148eb6

A Millenárison a programok már 29-én elkezdődnek, amikor egy igazi européer, de művészetszemléletében ízig-vérig keleti zenész, Gadó Gábor tart nyilvános koncertfelvételt két remek francia zenésszel, Alban Darche szaxofonossal és Sebastien Boisseau bőgőssel. A zenészek vasárnap vonultak stúdióba, hogy a kitűnő francia szaxofonos által komponált számokat rögzítsék. A lemez megjelentetését őszre tervezi a BMC kiadó. A produkcióra a francia Jazzman zenei magazin munkatársa is Magyarországra látogat, hogy folyóirata beszámolhasson az eseményről. Gadó Gábor a párizsi zenei élet nagyon elismert és népszerű figurája. A Millenárison hallható koncerten az RTQ vonósnégyes kíséri a triót.

A Millenáris további programjai is kecsegtetőek. Április 30-án, a parkban felállított színpadon a szintén jó párizsi kapcsolatokkal rendelkező énekesnő, Palya Beáta zenekara, a Folkestra lép föl, ezt követi a Besh o droM együttes koncertje. Május 1-jén az Ando Drom együttes egykori énekesnőjének, Juhász Miczura Mónikának szólólemeze csendül föl. A lemez különlegessége a kitűnő közreműködő zenészek sora: a hangszerelést a sok mindenen remekül játszó Monori András végezte, az ütőhangszerek mögött Dés András és Szalai Péter közreműködik, Lukáts Miklós pedig cimbalmon játszik. Miczu hangja elképesztő élmény minden egyes megszólalásakor, célja pedig új lemezével az, hogy a magyar cigány folkzenei kultúrát egy szélesebb paradigmarendszerbe helyezze. Koncetjeiknek fontos kelléke a nyugati legmagasabb elvárásokat is kielégítő színvonalú hangtechnika.

A Millenáris EU-csatlakozási koncertjeire a belépés díjtalan!

A másik fontos helyszín a Hősök tere, ahol három EU-ország ikon jelentőségű zenekara ad – szintén ingyenes – koncertet. Este 7 órakor a Ghymes zenekar nyitja a sort – a népes rajongótábort ismerve alighanem gyorsan kialakul az este jó hangulata. Az ír énekes, Shane McGovan saját zenekarával, a Popes-szal ugyan előbb punk-rockra adta a fejét, később azonban az egyik legkarakteresebb ír kocsmazenekar vált belőlük. Különlegességük, hogy karcos megszólalásuk mindig ott hordozza gyökereiben az ír táncok lüktetését, vitalitását. A Finnországból érkező Värttinä együttes négy fantasztikus énekesnőjéből a legutóbbi lemezükön már csak hárman maradtak, ám zenei megszólalásuk ugyanolyan izgalmas, akárcsak 4-5 évvel ezelőtt, amikor a Margitszigeten először mutatkoztak be a magyar közönség előtt. Az együttes zenéje lényegében finn és lapp népdalok feldolgozása, ahol az autentikus énekstílust nagyon profi hangszeres háttér egészíti ki, frappáns szóló-hangszeresekkel, hangzatos ritmusszekcióval. Ugyanennek a napnak a francia (algériai) sztárja az a Khaled, aki bevándorló létére a mai francia popzene egyik legnagyobb sztárja. Az 1960-ban Oránban született énekes a rai nevű stílus egyik igazi nemzeti hőse volt pályája kezdetén, amikor a munkanélküliségből, a nyomorból és az egypártrendszerből fakadó társadalmi elégedetlenség, illetve az iszlám fundamentalizmus erősödése volt jellemző. Ekkoriban vált a katonai szolgálatot elutasító és a szabadságjogokért kiálló ifjúság „szamizdat” zenéjévé a rai, a mozgalom szócsövévé pedig az 1988-ban 28 éves előadó, akinek egyik slágere a tüntetők himnusza lett. A rai mára persze nem rendelkezik azzal a kultikus jelleggel, mint 20 évvel ezelőtt, de Khaled megcsinálta a szerencséjét, neve azóta a francia és az algériai kultúra részét egyaránt képezi, nem utolsó sorban zenei adottságai miatt.

A rai műfajának egyébként egy másik képviselője is ellátogat Budapestre májusban: 29-én Rashid Taha lép fel a Millenáris Teátrumban.