Luca, Ottilia

Jövőre tavaszi nosztalgia-fesztivál

2004.04.27. 00:00

Programkereső

Magas látogatottsággal zajlott az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál - az eladott jegyek közel 210 millió forintot hoztak a Fesztiválközpont kasszájába. Ugyanakkor ez koránt sem jelenti azt, hogy az eseménysorozat nyereséges volt - hangzott el a fesztivált értékelő keddi sajtótájékoztatón. Zimányi Zsófia igazgató elmondása szerint a bevételek közel fele (43,63%) állami és fővárosi támogatás, a kiadások nagyobb részét szponzoroktól kapott összegekből és a jegybevételből tudták kifizetni. A költségek felét a fellépő művészek gázsija jelentette, dologi kiadásra az összes költség 20, reklámra 24, terembérre 8 százalékát költötték. Öt éve vezették be az internetes jegyeladást, mely nem várt sikerrel működik, idén a jegyek 14,1%-át a világhálón kötötték le a nézők.

A belépőket egyébként hagyományosan a Tavaszt Karácsonyra akció keretében kezdték el értékesíteni, ennek sikerére jellemző, hogy a márciusban kezdődő fesztivál rendezvényeire decemberig az összes jegy 71%-a elkelt. Negyvenezer műsorfüzet mellett nyolcvan féle szórólap és a Súgó magazin 120 ezres példányszámú különkiadása népszerűsítette a programokat, a színlapokat húsz főiskolásból álló csapat juttatta el a nézőkhöz. A Tavaszi Fesztivál hivatalos honlapját negyedmillió alkalommal keresték fel. A művészeti felhozatal gazdagságáról tanúskodik, hogy a fesztivál ideje alatt 132 magyar és 65 vendégművész lépett fel Budapesten, a táncháztalálkozón két és fél ezren vettek részt és öt ősbemutatót tartottak.

Jövőre a 25. Budapesti Tavaszi Fesztivált rendezik a fővárosban, melynek legjelentősebb rendezvénye a Chicagói Szimfonikus Zenekar fellépése lesz Daniel Barenboim és Pierre Boulez közreműködésével. Fellépnek majd a Birminghami Szimfonikusok, a Dán Királyi Balett, műsorra tűzik Mosonyi Mihály operájának ősbemutatóját, valamint Orbán György egy új szerzeményét is - amennyiben elkészül tavaszra a mű. Nosztalgiával emlékeznek majd a fesztivál negyedszázados évfordulójára, több olyan művészt (King's Singers, I musici di Roma) hívnak meg, akik nagy sikerrel vettek részt a korábbi programokban. A megszokott és közkedvelt Vendégünk egy város sorozat ezentúl nem csak vidéki városokat mutat be (2005-ben Debrecent), de az uniós csatlakozás miatt kiegészül, és jövőre már egy-egy tartományt is vendégül lát - elsőként Alsó-Sziléziát. A Piazzolla-estekhez hasonlóan jövőre a Ravel Boleróját dolgozzák fel zenekarok és táncegyüttesek különböző formában. Az idei Őszi Fesztiválról megtudtuk, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram egyetlen forinttal sem támogatja a rendezvényt - az emiatt, és az áfatörvény változása miatt kiesett bevételeket szponzori pénzekkel próbálják pótolni. Emiatt kétséges, hogy a világszínvonalú Holland Nemzeti Balett előadása látható lesz-e a rendezvényen. Ugyanakkor a hollandiai magyar évad miatt a holland állam is részt vállal bizonyos programok költségeiből. Zimányi Zsófia elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a kulturális minisztérium azért nem járul hozzá a kortárs művészetek legnagyobb seregszemléjének költségeihez, mert a látogatók száma nem éri el az 50.000 főt.