Etelka, Aletta

Nagydíjas lett a nyíregyházi Cantemus Kórus

2004.04.27. 00:00

Programkereső

2004. április 14-19. között 40. alkalommal került megrendezésre a svájci Montreux város Nemzetközi Kórusversenye. A 20 meghívott kórus produkcióját egy 3 tagú nemzetközi zsűri bírálta el. A verseny négy estén keresztül zajlott, 5-5 kórus hangversenyszerű, húsz perces műsorát a zsűrin kívül a jelenlévő közönség is értékelte.
7cd76902-5b96-4199-aac9-8a56ef96220b

A zsűri szakmai véleménye alapján a verseny nagydíját a nyíregyházi Cantemus Kórusintézmény, a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezetett Cantemus Gyermekkórusa nyerte, valamint a verseny kötelező művének legjobb előadásáért megkapta a montreux-i Casino által felajánlott díjat is. A közönség díját a szentpétervári Concert Singers orosz kamarakórus nyerte el; a legjobb műsor összeállításért járó díjat pedig a Fülöp-szigeti St. Tamás Egyetem vegyeskara vehette át.

A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában 1958 óta folyik az ének-zene tanítása Kodály Zoltán zenepedagógiai elképzelése szerint. Az iskola nagy létszámú növendékeiből több kórus is szerveződött. A legkisebbek a Nyitnikék kórus, őket követi a Napsugár kórus, a Cantemus fiú vegyeskar és a Cantemus Gyermekkórus. Az iskola volt növendékeiből alakult a ma már nemzetközi hírnévre szert tett Pro Musica leánykar és a Banchieri énekegyüttes, 1998 óta pedig folyamatosan működik a Cantemus Vegyeskar is.

Közülük a legnagyobb létszámú (120 fõ) és a legtöbb sikert elért Cantemus Gyermekkórus, amely vezetőjével, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnaggyal 1974 óta a világ zeneirodalmának legszebb műveit énekli hangversenyein. Hangjukat hanglemezek, rádió- és televízió felvételek őrzik. Számos kortárs mű bemutatója fűződik nevükhöz. Pályájukat különös események és eredmények kísérik. Hangversenyeztek a világ számos országában, Venezuelatól Ausztráliáig, Canadától Japánig, az USA-tól Koreáig, de természetesen Európa számos országában is. Világhírű karmesterek vezényelték őket, pl.: Leonard Bernstein, Doráti Antal, Seiji Ozawa, Joó Árpád, Giuseppe Patane. A világ legjelentősebb kórusversenyein több mint 20 díjat szereztek, 1989-ben elnyerték a Magyar Művészetért Alapítvány Nagydíját, 1993-ban a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat.

A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat és 2000-ben Kossuth-díjat kapott.