Sára, Márió

Szülinap és csatlakozás

2004.04.27. 00:00

Programkereső

Háromnapos, ingyenes zenei és irodalmi rendezvénysorozattal ünnepli egyéves születésnapját és az EU-csatlakozást az Artemovszk 38 állóhajó. A tavaly áprilisban, a Petőfi híd budai hídfőjénél lehorgonyzott, egykoron a Tripolje nevet viselő, kimustrált ukrán kőszállító Európa etnikai és kulturális sokszínűségének bemutatására fekteti a hangsúlyt április 29. és május 1. között.

Yom Hachaim – Az élet napja a címe a csütörtökön a holokauszt áldozataira emlékező eseményeknek. Szemző Tibor és Forgách Péter videóoratóriumával, a Pető család felvételein, dokumentumain, és az 1938–44-es zsidótörvényeken alapuló Örvény vetítésével kezdődik a sorozat. Ezt a hat évvel ezelőtt a Sundance Filmfesztivál közönségdíját és a velencei filmszemle kritikusainak díját is elnyerő, hazánkban ugyancsak bemutatott Életvonat című mozi követi. Az este a Pannonia Klezmer Band roma zenészekkel közösen adott koncertjével zárul.

Taven baxtale! – Legyen szerencsétek! a mottója a másnapi, az A38 egyéves fennállását roma zenével ünneplő rendezvénynek. A rajastani cigányokból álló zenekar, a Musafir (Vándorló) előadásában a zene, a tánc és a fakír hagyományok kapnak helyet. A dél-franciaországi, tizenkét tagból álló La Familia – akik korábban a Zene Ünnepe alkalmából már jártak Budapesten – a latin elemeket keveri a francia sanzonnal. A romák vándorlását, a roma kultúra sokszínűségét bemutató esten játszik a beás cigány népdalokat előadó együttes, a Kanizsa Csillagai is.

A szombat a csatlakozás, a litera.hu Eurovízió című irodalmi, és az In-Fusion elnevezésű műsor zenei programjának jegyében telik. Ez előbbi a kortárs magyar irodalom neveseit, míg az utóbbi a földrész jeles zenekarait mutatja be. A délelőtti, A dunai hajós – hajósmesék Európában című, gyerekeknek szánt eseményt ismert írók felolvasó-délutánja, dalszöveg-parafrázis előadása és csatlakozási nyilatkozattétele követi. Délután könyvpiaci cserebere és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei romák számára szervezett könyvgyűjtési akció lesz a fedélzeten. A dance-hall, a reggae és a hipp-hopp keverékét játszó német Seeed zenekar, az előttük (ismét) fellépő La Familia és a Terne Chave, a morvai és kelet-európai cigányság autentikus hangzásán alapuló, flamenco, blues, arab és zsidó behatásokkal tűzdelt cseh formáció adja az este zenei aláfestését. Zárásképp a szlovák Dj Pesho és a magyar reggae duó, Bosi és Kemon tekergeti a korongokat.