Luca, Ottilia

Az újra megtalált Európa

2004.04.30. 00:00

Programkereső

Kulturális téren a visegrádi országok klubja újabb taggal bővült. Nevezetesen Franciaországgal: a budapesti Francia Intézet kezdeményezésére a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Szlovák Intézet, a Közép-Európai Kulturális Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Filmarchívum a nagyközönség számára ingyenes és rendkívül széles választékot kínáló programokkal ünnepli meg Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország európai uniós csatlakozását.

Az április 30-án, pénteken kezdődő és június elején záruló rendezvénysorozatban lesznek divatbemutatók, klasszikus-, és etnozenei koncertek, fotó-, és képzőművészeti kiállítások, valamint a négy visegrádi ország gazdag filmművészetéből csemegéző vetítések. A közép-európai fesztiválon a többi között fellép a magyar–lengyel származású Piotr Anderszewski zongoraművész, a roma zene képviseletében a cseh Vera Bila és a magyar Miczura Mónika, vagy a sanzon, a flamenco, a reggae és a rock sajátos keverékét játszó francia La Familia zenekar.

– A berlini fal leomlása óta a közép-európai régió országainak kultúrái a közeledés helyett sajnos inkább távolabb kerültek egymástól. Ezt a folyamatot szeretnénk most megfordítani – mondta Stanislas Pierret, a budapesti Francia Intézet igazgatója „A megtalált Európa” címet viselő rendezvénysorozat kapcsán. A magyar–francia–szlovák–cseh–lengyel fesztivál költsége mintegy 10-12 millió forint között mozog. A kiterjedt és közel húszéves múltra visszatekintő közép-európai kulturáliskapcsolat-hálózattal rendelkező Pierret szerint nemcsak a szponzorok támogatása, hanem az is kímélően hat a büdzsére, hogy sok művész szinte ingyen vállalta a budapesti fellépést.