Szilárda

I. Nemzetközi Zongoraverseny Liszt Ferenc emlékére

2004.04.30. 00:00

Programkereső

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete 2005. május 3. és 14. között Nemzetközi Zongoraversenyt rendez Liszt Ferenc emlékére. A négyfordulós tehetséggondozó verseny műsorán elsősorban a liszti zongora-életműből válogatott különböző nehézségű eredeti művek és átiratok szerepelnek.
0405d2ea-8ed2-4e79-b239-d87a71a4ecdd

A döntőben a három ismert versenymű mellett a különlegességnek számító, nemrég felfedezett és összeállított kései „De Profundis” zongoraverseny is választható műsorszám. A világhírű bécsi Bösendorfer zongoragyár hangversenyzongorákat biztosít a verseny idejére. A negyedik – zenekari – fordulóban a pécsi Pannon Filharmonikusok működik közre Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester vezényletével. A Magyar Rádió a versenyt végig figyelemmel kíséri. A verseny fővédnöke Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság Elnöke lesz.

Az I. Nemzetközi Zongoraverseny Liszt Ferenc emlékére, amely 2005. május 3-án sorsolással és a zsűritagok nyitóhangversenyével veszi kezdetét, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán kerül megrendezésre. A zsűri tagjai Ács József zongoraművész, Bánky József zongoraművész-zeneszerző, Eckhardt Mári zenetörténész, Földes Imre zeneszerző, valamint Király Csaba zongora- és orgonaművész lesznek.

A versenyen az első helyezett 10.000 euro, a második 6.000 euro, a harmadik 4.000 euro díjazásban részesül. A legjobban szereplő versenyzők a díjakon kívül értékes különdíjakat, koncertmeghívásokat kapnak. Az 1. díjas versenyzővel a Budapest Music Center szóló CD lemezt készít. A „De Profundis” legjobb előadásáért az Eschweileri Liszt Társaság különdíjat adományoz. A verseny díjkiosztó ünnepségére, a győztesek gálakoncertjére 2005. május 14-én kerül sor.

A versenyre 1975. január 1. után született diákok, tanárok, művészek jelentkezhetnek. A szereplés sorrendjét sorsolás dönti el, és a kialakult sorrend a verseny végéig érvényben marad. A válogató után az elődöntőbe tizenhat, a középdöntőbe nyolc, a döntőbe négy versenyző juthat. A válogatóban, valamint az elődöntőben a zsűrinek joga van a versenyzőtől csak bizonyos műveket kérni, illetve játékát bármikor félbeszakítani. A műveket kotta nélkül kell játszani.
Jelentkezési határidő: 2005. január 31.

A pontosan kitöltött jelentkezési lapot és a fényképet a felhívásban szereplő mellékletekkel együtt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar 7624 Pécs, Damjanich u. 30. címen várják. A jelentkezési lap, valamint a szakmai önéletrajzhoz szükséges formanyomtatvány letölthető a verseny honlapjáról (www.art.pte.hu/pianocompetition). A nevezési díj magyar állampolgárok esetében 25.000 forint, külföldieknek 100 euro.