Luca, Ottilia

Örömzene és szellem a palackban

2004.04.30. 00:00

Programkereső

Örömzene és szellem a palackban Ma zárul Győrben a Mediawave fesztivál. Az amatőr filmes szemlének indult programsorozat mára jelentős összművészeti fesztivállá vált. Az igényes szakmai fórumok mellett a dzsessz és etno műfaj sztárzenekarai és a szélesebb közönségnek szánt produkciók is szerepeltek a gazdag kínálatban.

Úgy látszik, a Mediwave is engedett a kordivatnak, és tizennégy év után most először kiköltözött Győr egyik belvárosi sétálóutcájába, a Baross utcába is. A rendezvényt népszerűsítő óriási felirat alatt elhelyezett alkalmi színpadon délutánonként kabarét és különböző zenekarok műsorait kínálták a nagyérdeműnek. A megszólítottak mintha egy kicsit zavarban lettek volna. A helyiek ugyanis a Fényírók Fesztiválját hosszú ideig inkább az elvont filmesek és zenészek találkozójának tartották, mintsem színvonalas, szélesebb kör számára is érdekes, szórakoztatni is tudó seregszemlének. A fesztiválon már visszatérőnek számító Fantasmagoria elnevezésű zenekar ezen a bizonyos színpadon nem volt könnyű helyzetben: délután, a járókelőket igencsak elbódító napsütésben kellett hangulatot teremteni. A különböző zenei stílusokat a cigányzene ritmusaival ötvöző háromtagú együttes kiegészítve egy beugró hegedűssel pillanatok alatt meghódította a győrieket. A francia Sebastien Guerreau gitáros és a tangóharmonikán játszó brit Tom Baker Londonban találkoztak, és ott határozták el, hogy együtt zenélnek. Közben csatlakozott hozzájuk egy remek fiatal klarinétos hölgy is.

A többféle náció találkozása egyébként is jellemző a Mediawave-re. A zenei programok megrendezésére különösen kitűnőnek bizonyult egykori zsinagógában, az improvizációs zenei workshop záróestjén az amerikai bőgős, William Parker segítségével különböző nemzetiségű zenészek muzsikáltak együtt. A különös koncert rövid időn belül önfeledt örömzenévé alakult. Előtte a nemzetközi énekműhely résztvevői, a szintén amerikai, varázslatos színpadi jelenlétű Leana Conguest vezetésével léptek fel. Többek között török, baskír, kazahsztáni és magyar előadók alkottak szenvedélyes kórust.

A fesztivál elindítója, Hartyándi Jenő is elégedetten tekintett körbe a koncert szünetében a zsinagóga kertjében. Mint elmondta, nagy dolog, hogy egy hétköznap éjszaka több százan jöttek el az eseményre.

A Mediawave nem kíván látogatottsági rekordokat megdönteni, mint például a Sziget vagy a kapolcsi fesztivál. "Az a fontos, hogy aki eljön, jól érezze magát, más nem számít" – tette hozzá. Szabályok tényleg nincsenek. A koncertek kezdési időpontja általában csúszik, de ezt a harcedzett látogatók már megszokhatták. A filmvetítésekre sörrel, pálinkával a kézben is be lehet jönni. Durst György, az egyik főszervező elmondta, az idei filmes programot a "spirit" jegyében állították össze. A szónak két jelentése is ismert: az egyik a szellem, a másik az alkohol. Ennek szellemében a filmfesztiválhoz kapcsolódóan tegnap – Szellem a palackban címmel – pálinkatörténeti konferenciát is tartottak. A végén persze a pálinkakóstolás sem maradt el. A szervezők azt ígérik, hogy a szellemet ma engedik ki abból a bizonyos palackból. Csak nehogy ne akarjon visszamenni.

Cécile és Paul Párizsból

A 24 éves francia Cécile Rousset diplomamunkájával érkezett Párizsból. Az animációs filmes blokkban vetített, mindössze hétperces Paul című alkotás csípős humorával keltett érdeklődést. Cécile filmjének fôszereplőjét, egy öreg színész alakját korábbi szomszédja ihlette. A produkció egy élettörténetet tár elénk, néhol publicisztikai hangütésben. A filmet korábban több európai fesztiválra is meghívták. Alkotója képzőművészeti egyetemre járt, és jelenleg munkát keres.